weby pro nejsevernější čechy

Tomáš Hanák, Doživotí. A jak na to

Tomáš Hanák je známý jako herec, moderátor a zpěvák. Také jako nejkrásnější muž republiky, sexy symbol a elegán vůbec. To je smutná pravda. Kdykoli přišel do nějaké společnosti, kde se normální obnošený chlápek pokoušel získat pozornost žen a dívek, byl jeho příchod jasným signálem, že to má zkusit jinde. Úplně obecně známé myslím není (alespoň těm, kteří nebyli pravidelnými čtenáři pátečního magazínu Lidovek), že Tomáš Hanák je také velice zručným a vtipným sloupkařem a pisálkem.
Jeho humor je černý, pohled ironický a – velmi prozíravě – nešetří ani sám sebe.

Jako ukázku jsem ale vybral úryvek ze slupku O jednom Bambulovi, který je zařazen v kapitolce o politice (Volit pudu), neboť současný pohled na tohle odvětví společenského života není (setrvale) povzbudivý.

Snad mu kdysi manželka řekla: „Ty máš řečí, že bys mohl do vlády…“ Bambula se tehdy urazil a šel kouřit do chodby, ale spát mu to nedalo. A když ho pak na pracovišti zvolili svým mluvčím – protože ostatní mluvit nechtěli – bylo rozhodnuto. A pak taky – někdo to přeci musí dělat. A měli bychom být rádi, že je to náš Bambula, v jádru dobrej chlap, protože by to taky mohl být někdo mnohem horší! Někdo, kdo by třeba parkovací místa pro invalidy zrušil – nebo by rovnou zrušil volby. Hej, Bambulo, co bys vlastně udělal, kdyby tě někdo na tom invalidním parkovišti natočil? Poraď Trumbero! Nejdřív asi osvědčené „nevzpomínám si“. Pak zkusit takové „takové prkotiny…“ Je to vážnější? Tak „mediální spiknutí“? Sakra, jsou i svědci??? Pak musí jít o „naprosté nedorozumění“. Ing. Bambula totiž sám hrdině zablokoval místo /na parkovišti pro invalidy/, aby ho neobsadil nějaký lump – a šel hledat invalidu, kterému by místo pokryl. A proč? Protože právcě berliózní problémy chce ing. Bambula řešit především! No, a při tom krapet pokecal s voliči. Doprčic, tohle už se snad nedá nikomu vyčítat! Buďme lidi!

(P.S.: Ing Bambula zvolen naštěstí nebyl. Mám ale obavu, zda nebyl zvolen mgr. Lulan…)

Tak. Když přihlédneme k tomu, že text byl napsán v prosinci 2000 a koukneme do kalendáře, myslím, že se za posledních dvanáct let příliš nezměnilo.