weby pro nejsevernější čechy

V Lipové se snídalo na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů

Lipová, 9. května – V zasedací místnosti podstávkového domu č.p. 424 v Lipové se v sobotu sešlo kolem 53 lidí na pikniku Férová snídaně NaZemi. Podpořili tak fairtradové a lokální pěstitele. Lipováci tím dali jasně najevo, že je zajímá, kdo a za jakých podmínek pro ně pěstuje například čaj, kávu nebo zeleninu a ovoce. Piknik proběhl na Světový den pro fair trade. Vedle Lipové se snídalo na dalších více než 130 místech po celé České republice.

Voňavé bábovky, vaječné omelety z domácích vajec, sladké buchty se surovinami od místních pěstitelů, doma upečené pečivo. To byly nejčastější pochutiny, které si účastníci doma připravili a přinesli s sebou na férový piknik.

lip1

„I přes nepřízeň počasí se piknik vydařil, účastníci mohli ochutnat fairtradovou kávu, fairtradový čaj, kozí mléko a kozí sýr z kozí farmy na Nové Vísce a čerstvé kravské mléko z vilémovské farmy pana Suka. Všichni jsme si příjemně popovídali. Atmosféra byla skvělá, dospělí ochutnávali a vyměňovali si informace o tom, kde co koupit, a dětem se mezitím věnovaly dobrovolnice v dětském koutku, kde pro ně byly připraveny různé omalovánky a hry. Celý piknik se tak náhle překlenul přes oběd a poslední účastníci odcházeli po druhé hodině odpoledne“ uvedla organizátorka Lipovské Férové snídaně Lenka Lukášová.

(A takhle se v Lipové snídalo vloni 2014–>)

Tagy