weby pro nejsevernější čechy

Týden respektu k porodu ve Větrníku 2015

Ve dnech 18. – 24. 05. 2015 proběhl 2. festival věnovaný těhotenství, porodu a rodičovství.

I v letošním roce se Mateřské centrum Větrník v Rumburku zapojilo do mezinárodní kampaně Světový týden respektu k porodu, a i tentokrát ve spolupráci s gynekologicko–porodnickým oddělením Lužické nemocnice a polikliniky, a.s. Porodní asistentky rumburské porodnice si připravily osvětový program, který proběhl v prostorách MC Větrník, a který byl nakonec završen Dnem otevřených dveří v porodnici.

Prostřednictvím pondělní prezentace celostátnícho projektu Přirozený porod v porodnici, do něhož je zapojena i naše porodnice, se zájemci mohli seznámit s principem projektu a snahou porodnic o získání důležité certifikace. Dozvěděli se také, že díky skvělým průběžným výsledkům je tato meta pro rumburskou porodnici na dosah – od samého počátku si totiž udržuje přední pozice v celkovém hodnocení projektu. Pondělní setkání však nezůstalo pouze u prezentace. Zúčastněné maminky mohly vzájemně sdílet své zkušenosti z průběhu jejich těhotenství a nechat si poradit od porodní asistentky Bc. Lenky Wenischové, která toto otevřené a srdečné besedování vedla.

Další společné setkání proběhlo ve středu 20. 05. 2015. Na patnáct maminek se v toto větrníkové dopoledne během přednášky porodní asistentky Mgr. Dany Křemenákové seznámilo s některými alternativními metodami u porodu – bonding, dotepání pupečníku. Dále se hovořilo o výhodách šátkování a byly předvedeny nejvhodnější typy úvazů novorozeňat i batolat. Ve druhé části dopoledne vystoupila porodní asistentka Jitka Kebzová s prezentací předporodních kurzů, které mohou čekající maminky z Rumburku a okolí absolvovat. Toto povídání bylo tak aktuální a zajímavé, že již nezbyl čas na avizované cvičení pro těhotné. Skupina maminek si proto rovnou domluvila společnou účast na zkráceném červnovém předporodním kurzu, kde na těhotenské cvičení dojde určitě.

Týden respektu k porodu 2015 byl ve Větrníku završen páteční společnou návštěvou rumburské porodnice, jež stejně jako vloni zorganizovala v souvislosti s kampaní Den otevřených dveří. Této příležitosti využilo více než patnáct zájemců, včetně dvou tatínků. Pod vstřícným a profesionálním vedením vrchní sestry gynekologicko – porodnického oddělení LNaP, a.s. Bc. Lenky Wenischové se všichni zúčastnění seznámili s prostředím porodnice, jejím vybavením i personálem. Nejkrásnější tečkou celé akce však bylo setkání s maminkou Evou, která s námi ještě během pondělního setkání ve Větrníku sdílela radosti i starosti se svým těhotenstvím. Na závěr společné návštěvy porodnice jsme jí již mohli poblahopřát ke šťastně proběhnutému porodu a narození krásného a zdravého syna. Maličký Daniel se tak stal živým symbolem letošního ročníku Týdnu respektu k porodu ve Větrníku a všichni mu na samém startu přejeme život plný zdraví, radosti a lásky.

Veliké díky za skvělou spolupráci na úspěšné organizaci tohoto programu patří vedení LNaP, a.s. a všem výše jmenovaným porodním asistentkám, které se postaraly nejen o zajímavý program, ale obohatily jej navíc svým obětavým a srdečným přístupem.

Za MC Větrník – Andrea Semerádová

Redakční PS:

Zvali jsme tady -> a tady ->, Dušan referoval zde ->

Tagy