weby pro nejsevernější čechy

Příběh klienta z dluhové poradny v Rumburku

Mnohý z nás, ať už na vlastní kůži nebo ve svém okolí, zažil tu situaci, kdy se splácení dluhů stává problémem. Může za to často nereálný odhad vlastních možností, nebo mimořádná událost, a to zejména ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc, rozvod nebo smrt v rodině.


Povíme Vám jeden krátký příběh ze života. Paní M. byla vdaná, ale její manželství nebylo moc šťastné, manžel byl o hodně starší, podnikal, neustále byl mimo domov, své manželce se nesvěřoval ani se s ní o ničem neradil. Paní M. neměla o finanční situaci rodiny téměř žádné informace. Každý měsíc dostala tři tisícovky na jídlo a do ostatního jí prý nic není. Jednoho dne lehl jejich domek popelem a manžel si pár týdnů na to vzal život. Paní M. zůstala sama se dvěma dětmi, bez peněz, v jednom pokojíku u známých. Při vypořádání dědictví se dověděla, že manžel udělal velké množství dluhů a že půlka těch dluhů je jejích, protože vznikly v době manželství. Den ze dne byla tedy navíc ještě zadlužená a to částkou okolo 700 tisíc korun. Paní M. nelenila a hledala si zaměstnání, podařilo se. Z nepříliš vysokého příjmu se snažila splácet, co jen šlo. Jenže všechny dluhy splácet nestačila a ty rostly a rostly. K nám do poradny přišla asi tři roky po smrti manžela, dluhy vyšplhaly na milion a dvěstě tisíc, plat měla navíc obstavený exekutorem. Její situace vypadala tragicky. Nakonec se řešení našlo, paní M. vstoupila do insolventního řízení a bylo jí soudem povoleno oddlužení dle insolventního zákona. Za pomoci rodiny splácí povinné splátky, vychovává své dvě dcery a její situace se celkově stabilizovala. Dnes jen lituje, že nepřišla dříve, mohla si spoustu peněz ušetřit.
Z několikaleté zkušenosti v oblasti dluhového poradenství víme, že většina problémů má své řešení, jen je třeba začít o problému mluvit a snažit se to řešení hledat.
Máte-li ve svém okolí někoho, kdo se potýká s dluhy, nebo s nimi máte problém vy sami, můžete navštívit naši poradnu v Rumburku, Třída 9. Května 859, a to v pondělí 12,30-18 hod, úterý 9-14,30 hodin, středa 11-18 hodin, v této době je poradenství zdarma.

Bohunka Slaná – vedoucí Dluhové poradny města Rumburk, tel. 606 671 827, e-mail finarcha1@seznam.cz, www.finarcha.webnode.cz