weby pro nejsevernější čechy

Vernisáž výstavy fotografií „Ploučnice“ Svatopluka Dvořáka

Vážení přátelé, tento pátek 25. září v 16,30 hodin slavnostně zahájíme výstavu pana Svatopluka Dvořáka, na které představí své fotografie Ploučnice a jejího okolí. Vernisáž se uskuteční v klubovně Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, výstavu ovšem můžete shlédnout v Maštálkově síni.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevírá v pátek 25. září 2015 v 16,30 hodin výstavu fotografií Svatopluka Dvořáka pod názvem Ploučnice. V Maštálkově síni bude výstava přístupná do 17. listopadu 2015.

Ing. Svatopluk Dvořák:

„Narodil jsem se v roce 1936 v Bratislavě, ale už od roku 1945 žiji v severních Čechách. Když jsem hned po válce začal v České Lípě chodit do školy, bylo to ošklivé šedivé město, zato krajina kolem mě už od dětství přitahovala a okouzlovala. Řeka Ploučnice nám v Dubické ulici tekla za domem a lákala ke klukovským dobrodružstvím. Po maturitě na českolipském gymnáziu jsem vystudoval v Praze chemii a začal pracovat v Crystalexu v Novém Boru. Fotografoval jsem od studentských let-černobíle, na diapositivy, jak to čas a technika dovolovaly,ale až po odchodu do důchodu jsem se mohl věnovat důkladně pro mne novým tématům: zachycení práce sklářů, které jsem dobře znal i naší krajině. Za léta jsem shromáždil dokumentaci o lidech, kteří bohužel už nežijí, ale i o vytrvalosti a dovednosti mnoha výborných sklářů.

Letecké fotografování je novější kapitolou, které se věnujeme společně a pilotem Tomášem Klimešem už 9 let. Tomáš je o generaci mladší, ale má stejnou radost z pohledu na krásnou přírodu. Letecké fotografování je náročné na souhru letce a fotografa, je závislé na počasí a samozřejmě i dost nákladné. Naštěstí technický pokrok přinesl digitalizaci a možnosti upravit nebo opravit některé nedostatky snímků. Letecké fotky přinášejí nové pohledy na známá místa, jinak nedosažitelná. Časem jsme objevili kouzlo mraků, dalekých pohledů přes inverzní mlhy, i tvarů vodních ploch.

Charakteristikou našeho kraje je řeka Ploučnice. Není to žádná Amazonka, ale meandrů má nepočítaně. Pramení pod Ještědem, bublá ze dna Jevišovického rybníka, protéká rozsáhlými lesy bývalého vojenského prostoru, pod hradem Děvínem, Ralskem,kolem bývalého vodního hradu v Lípě, pod Ostrým ve Františkově a v Děčíně pod hradem končí svou pouť. Záběry jsme sbírali několik let od jara do podzimu a od rána do západu slunce a stále jsme objevovali nové zajímavosti a krásy, takže bylo těžké vybrat na výstavu jen menší část.“

S pozdravem

Markéta Váchalová Vojtíšková

Oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297

vachalova@muzeumcl.cz

tel.: +420 487 824 145, linka 28

GSM 702 000 096

www.muzeumcl.cz

ploucnice_pozvanka_mail.jpg

Tagy