weby pro nejsevernější čechy

Krippenausstellung Schirgiswalde 2015

Každému, kdo někdy v životě projevil zájem o betlémy, asi není třeba dvakrát opakovat, co pro zdejší region znamená Schirgiswalde v lichém roce. Tahle výstava (omlouvám se všem ostatním organizátorům) prostě nemá konkurenci a vyplatí se těch pár kilometrů za hranici nějakým způsobem překonat.

Ať už k farnímu katolickému kostelu, u něhož se Alžbětin sál (Elisabethsaal) nachází, přicházíte ze kterékoli strany, spolehlivě vás vedou modré směrovky s tím příšerným slovem Krippenausstellung. Letos sice jen dva dny (sobotta 5. 12. a neděle 6. 12. 2015), ale prostor opět nabit exponáty všeho druhu. Co také zůstalo v platnosti, je dané vstupné pro domácí a pro Čechy jen dobrovolný příspěvek. Možná je to úlitba tomu, že řada exponátů nese označení Nordbömische či dokonce jsou přímo od nás. A k vidění jsou tu i takové unikáty, jako kopie deskového betléma z Jiřetína pod Jedlovou! Že byste něčemu nerozuměli nebo se nic nedozvěděli, to se bát nemusíte – po oba dny tu průvodcuje rumburský betlémář pan Pšenička, takže žádné obavy.

Samozřejmě nezapomeňte na „přidruženou výrobu“ – v témže objektu, jen o patro níž z druhé strany, je pokračování, kam vás dovede cedule Schnitzer. Ne, nemá to nic společného s naším oblíbeným smaženým pokrmem ve strouhance, znamená to, že za dveřmi najdete řezbáře. Ze 6 přítomných 5 z Čech… A k tomu paní Horáčkovou se širokou nabídkou betlémů (především papírových).

Jak jsem se na místě dozvěděl od paní Pšeničkové, v místním muzeu (kousek odtud naproti přes ulici) odpoledne byla k vidění i výstava paličkované krajky, a to i naživo s místními krajkářkami (viz rok 2011 ->).

Takže pokud jste letos nebyli, styďte se, a udělejte si někde uzel, ať za dva roky nezapomenete. No a já se nemohl udržet a vyfotil snad každý exponát, a to občas i několikrát:

A pokud budete mít štěstí, užijete si i sluchově:

https://youtu.be/lq2azmzfOwc

Tagy