weby pro nejsevernější čechy

Nové regionální výrobky z Českosaského Švýcarska podeváté 2015

V Krásné Lípě proběhlo 3. prosince 2015 již 9. kolo certifikace regionálních výrobků.

Mezi výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko – regionální produkt“ tak nyní nově patří: plstěné kabelky, šály, naušnice a další doplňky z ovčí vlny od Olgy Jelínkové z Jílového, ručně vyráběná mýdla z mýdlárny Šafrán z České Kamenice a Fořtovy lupínky a sirup z jehličí z Hospůdky u Fořta na Mezné.

Již po třetí byly také certifikovány i zážitky. Mezi certifikované zážitky z regionu Českosaského Švýcarska tak přibyly: Tolštejnské slavnosti, které se pořádají téměř 15 let V Jiřetíně pod Jedlovou a Bylinkové zážitky z Českého Švýcarska, které formou kurzů výroby domácí kosmetiky a léčivých přípravků realizuje paní Irena Kubicová z Krásné Lípy.

České Švýcarsko o.p.s.je již od roku 2010 koordinátorem regionální značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“. Značka patří do Asociace regionálních značek a je udělována nejen v Českém Švýcarsku a na Šluknovsku (ve spolupráci sMAS Šluknovsko), ale také na území Saského Švýcarska. V regionu je již certifikováno 29 produktů a 7 zážitků. Certifikát platí na dva roky a opravňuje výrobce k užívání značky „ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt®“ na všech certifikovaných produktech i propagačních materiálech.

Popis nových certifikovaných výrobků a zážitků:

bylinky3.JPG

bylinky5.JPG

bylinky6.JPG

Bylinkové zážitky z Českého Švýcarska

Jedná se o kurzy domácí kosmetiky a léčivých přípravků, hojivých mastí, tinktur, odvarů apod. využitelných pro celou rodinu. Kurzy vede zkušená lékárnice s praxí v oboru a vzděláním v přírodních vědách. Kurzy mají inspirovat k domácímu tvoření, podporují kreativitu a navazují na tradici bylinkářství v Českém Švýcarsku.

Během kurzu, který probíhá v rodinném prostředí v blízkosti permakulturní zahrádky, se účastnící učí jak teoretické základy výroby domácí kosmetiky, tak praktické dovednosti při výrobě tematických přípravků.
Kurz je určen skupině do 10 lidí, je nutné se předem přihlásit

Informace na www.irenakubicova.cz

Irena Kubicová

Kamenná Horka 110

Krásná Lípa

Tel.č.: 777 576 621

irenakubicova@seznam.cz

tolstejnske.JPG

Tolštějnské slavnosti

Tyto slavnosti se v Jiřetíně pod Jedlovou pořádají každoročně již od roku 2001. Jsou největší a nejnavštěvovanější akcí Tolštejnského panství a pořádají se v historickém duchu. Součástí programu je jarmark, krasodění, rytířská klání a ukázky tradičních řemesel.

Důležitou součástí akce je i světluškový pochod, který se koná v podvečer a lidé se zapálenými loučemi vystoupají na Křížovou horu nad Jiřetínem pod Jedlovou.

Tato akce tradičně podporuje regionální výrobce a řemeslníky, kteří se na ní prezentují svými výrobky. Účastnící tak mohou ochutnat kozí a ovčí sýry, rozličné druhy pečiva, regionální pivo nebo si zakoupit výrobky se značkou Českosaské Švýcarsko regionální produkt. Slavnosti se pořádají nově vždy 2. víkend v srpnu.

Informace na www.tolstejnskepanstvi.cz

MAS Český sever, z.s.

Mariánská 475

Varnsdorf

info@tolstejnskepanstvi.cz

mydla_safran.JPG

Přírodní mýdla z mýdlárny Šafrán

Jedná se o ručně vyráběná mýdla, které metodou za studena s přídavkem bylinek s blahodárnými účinky vyrábí Klára Šafránková v České Kamenici. Sortiment mýdel je široký od levandulového, měsíčkové, přes mýdlo s kozím mlékem, medem nebo skořicí. Každé mýdlo má vyraženo logo firmy – květ šafránu.

Mýdla jsou balena ručně a co nejvíce v souladu s přírodou. Výrobky jsou certifikovány podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady o kosmetických přípravcích a zákona o ochraně veřejného zdraví a řadí se v oblasti kvality mezi jedny z nejlepších na českém trhu.

Informace na www.mydlarnasafran.cz

Karlovka 62

407 29 Velká Bukovina

Provozovna: Česká Kamenice

tel: 608382022

mydlarnasafran@seznam.cz

plstene.JPG

Plstěné kabelky, šály, doplňky, náušnice

Olga Jelínková se zabývá vyrobenou módních doplňků, kabelek, náušnic metodou mokrého plstění z ovčí vlny. Výroba každého výrobku je individuální. K výrobě používá vlnu od místních chovatelů z regionu. Své výrobky si sama navrhuje, častými motivy jsou příroda, listy, květy i zvířata. Výrobky z vlny jsou součástí naší tradice a mají v Čechách bohatou historii. Autorka výrobků své zkušenosti s nadšení s prací s vlnou předává i během kurzů a dílen pro veřejnost.

Informace na http://www.fler.cz/atelieroja

Olga Jelínková

Sněžnická 260

407 01 Jílové

ojajelinkova@atlas.cz

tel.č.: 602 372 694

lupinky_a_sirup.JPG

Fořtovy lupínky a sirup z jehličí

Z Hospůdky u Fořta z Mezné se mezi regionální výrobky zařadily Fořtovy lupínky, připravené z piva, mouky, koření a dalších ingrediencí a osmažené na oleji. Podávají se k pivu místo klasických brambůrek. Jedná se o originální recept tamního kuchaře a zatím je lze ochutnat jen tam.

Z téže kuchyně pochází i další nový výrobek, a to „sirup“ z jehličí, který je vyroben z cukru a ručně sbíraného jehličí. Kromě klasického využití jako sladila do čaje, jej v hospůdce využívají pro nakládání cibulek a k dalším kulinářským účelům.

Vše je vyráběno přímo v kuchyni Hospůdky u Fořta a s maximálním využitím regionálních surovin.

Informace na www.uforta.cz

Hospůdka u Fořta

Jaroslav Suchánek

Mezná 37

407 17

Hřensko

info@uforta.cz

tel.č.: 412 554 090

Cílem značky je přispět k rozvoji místní ekonomiky a udržitelnému cestovnímu ruchu. Značka garantuje původ výrobku v regionu, kvalitu a šetrnost k životnímu prostředí. Uděluje se výrobkům, které mají v regionu dlouholetou tradici (nože z Mikova, čokolády z děčínské firmy Jordan & Timaeus), nebo jsou převážně z místních surovin (dřevěné spony od p. Kříže, včelí med od p. Kuby z Brtníků, mošty ze Saska apod.). Posuzuje se i podíl ruční práce, jedinečnost ve vztahu k regionu a výjimečné vlastnosti produktu. Výrobcům značka umožňuje větší propagaci jejich výrobků a otevírá nové možnosti prezentace a prodeje, např. na regionálních trzích. Základním nástrojem propagace jsou společné webové stránky všech certifikovaných produktů www.regionalni-znacky.cz . Koordinátor značky dále propaguje certifikované výrobce na svých akcích, webových stránkách a vydáváním propagačních materiálů a katalogů. Většinu výrobků lze zakoupit také na informačních střediscích v Českém Švýcarsku i ve Šluknovském výběžku.

Kontakt pro média:

Mgr. Dana Štefáčková

Tel. + 420 777 819 198

dana.stefackova@ceskesvycarsko.cz

České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10

Krásná Lípa 407 46

Tel: +420 412 383 000

www.ceskesvycarsko.cz

Tagy