weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam – třetí týden roku 2016

Další víkend před námi, další akce k výběru.

Dnes ve čtvrtek 21. ledna 2016 by měl probíhat Den otevřených dveří na polygrafce v RBK. Krom varnsdorfského zastupitelstva (asi tam bude zase veselo) na odpoledne nic moc místního v kalendáři nemáme, ostatní evidované akce jsou „přespolní“. S výjimkou další vernisáže, Pověsti a příběhy poutních míst Šluknovska se přesunuly do Domu Českého Švýcarska v Krásné Lípě a v 17 hodin tu bude vernisáž za přítomnosti Rostislava Křivánka, který v rámci autorského čtení má přednést místy až hororový příběh o Rašauerovi z Vlčí Hory.

Pátek 22. ledna 2016 je pro mne jasný – celé dopoledne na dalším Dni otevřených dveří v objektu na Bratislavské, a odtud pak přesun o pár ulic dál na Den otevřených dveří na bývalou III. národní, dnes středisko Východní 1602 Základní školy Varnsdorf Seifertova 1650. Věčná škoda, že některé školy se dodnes nenaučily používat ani vlastní web, natož FB – člověk se o akci dozví vysloveně pár hodin dopředu z městských novin…

Asi to není fér, inzerovat akci, která je dávno beznadějně obsazená, ale v sobotu 23. ledna 2016 se pojede za betlémy po výběžkových kostelech. Letos se propojily aktivity Spolku přátel Rumburku s projektem Obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko a tak místo obvyklé procházky bude rovnou výjezd. Pro ty, kteří se přihlásili, je tu něco podrobností:

Program exkurze za kostelními a soukromými betlémy v sobotu 23. 1. 2016:

1) 9.00 h. sraz v Loretě Rumburk, prohlídka klášterního betlému v přilehlém kostele sv. Vavřince

2) Rumburk, kostel sv. Bartoloměje, v 10.00 h. odjezd autobusem od zastávky Bytex

3) Jiříkov-Filipov, bazilika minor Panny Marie Pomocnice křesťanů

4) Šluknov, kostel sv. Václava

5) Lipová, kostel sv. Šimona a Judy

6) Dolní Poustevna, kostel sv. Archanděla Michaela

7) Mikulášovice, kostel sv. Mikuláše, prohlídka výstavy betlémů ze soukromých sbírek

8) Rumburk, Muzeum Rumburk, prohlídka „Výstavy betlémů a vánočních pohlednic“

V Mikulášovicích uvidíme kromě kostelního betlému jednodenní výstavu desítek betlémů ze soukromých sbírek.

Návrat do Rumburku před Muzeum (ul. Na Valech) v cca 15.30 h. Muzeum otevřou speciálně pro nás. Vstupné do Muzea Rumburk je v ceně exkurze.

S sebou: teplé oblečení a svačinu

Kdo nezaplatil účastnický poplatek 75 Kč, bude moci platit v den exkurze v autobuse.

Se zastávkou na WC se počítá v Loretě, pak v IC Lipová a Muzeu Rbk.

S přáním pěkného dne

Klára Mágrová

Nejet v sobotu po betlémech, možná bych zvažoval výlet na koncert do Cvikova, kde bude mít silné zastoupení Rumburk.

V neděli 24. ledna 2016 si dám ještě jednu školu, ZŠ a MŠ Bratislavská Varnsdorf místo tradičního dne otevřených dveří pořádá nedělní pohádkovou předškoličku.

Nejspíš to není všechno. To, o čem víme, vám nabízíme prostřednictvím plakátků nebo našeho kalendáře. To, o čem nevíme, si najděte sami, někde.

PS: Vzpomněl jsem si, že v lednu jsem pravidelně chodíval do sportovní haly ve VDF na Varnsdorfskou halovku místních leteckých modelářů a že se mi tahle akce nějak ztratila z obzoru. Při pokusu něco najít jsem objevil jen a pouze zmínku, že v sobotu 23. 1. 2016 se koná Nejsevernější liga házedel / Nejsevernější házedlo (název podle zdroje), bez jakýchkoli podružných podrobností, jako je snad konkrétní místo konání či čas. A web města, kde se koná, samozřejmě úspěšně mlčí.