weby pro nejsevernější čechy

Jak by také mohl vypadat varnsdorfský fotbalový stadion? Jako obraz!

Vloni se řešilo, jestli varnsdorfští fotbalisté postoupí do té nejvyšší fotbalové ligy. A také to, jak by musel vypadat stadion, aby vyhovoval všem technickým požadavkům. Z postupu sešlo, stadion (alespoň prozatím) zůstal, jak byl. Ale na liberecké technické universitě se toto téma stalo tématem ročníkové práce.

Kromě stadionu se mohli studenti popasovat ještě s ženskou věznicí ve Velkých Přílepech, my ale zůstaneme, z pochopitelných důvodů, u stadionu.

Ten si vybrali tři studenti, mezi nimi Andreas Dzikos. „Téma je mi sympatické i tím, že je to blízko Liberce. Sjel jsem do Varnsdorfu a seznámil se s místem. Ostatní navrhovali svá díla na místo stávajícího stadionu a rušili atletickou dráhu, já jsem ale stadion navrhl místo tréninkového hřiště,“ prozradil Andreas Dzikos, student 5. ročníku architektury. Jeho verze stadionu má připomínat masivní rám obrazu.

Podle Dzikosovo slov nebývají stadiony dostatečně velké, aby byly tribuny uzavřené kolem dokola hrací plochy, atmosféra a energie hry pak prchá pryč. V návrhu proto počítá s krytými garážemi v jedné ze čtyř částí „rámu“.
„Materiál je beton probarvený do žluta, což je jedna z klubových barev, a má v sobě i symboliku zlata,“ popsal. Na jedné straně se stadion zakousává do svahu, na dalších stranách je limitovaný atletickou drahou a Strakonickou ulicí. Přesto by takový stadion pojal 4500 diváků.

(Vedoucím těchto prací byl Docent Ing. Arch. Jiří Buček.)

4500 diváků! Co vy na to?