weby pro nejsevernější čechy

Designové počiny ze severu bojují o prestižní české ocenění

Velký den českého designu připadá letos na datum 19. března, kdy se ve Stavovském divadle předávají Ceny Czech Grand Design 2015. Přímý přenos přinese Česká Televize na kanálu ČT art od 20.20 hodin.


Ceny Czech Grand Design pochází od Akademie designu ČR. Již teď je jasné, že mezi finalisty několikrát zazní i jméno více než dvě staletí staré firmy Mikov. Ten se umístil mezi prvními třemi v kategorii Výrobce roku a bojuje tak o Cenu za průmyslový design Ministerstva průmyslu a obchodu.
S Mikovem se však potkáme i v kategorii Designér roku, vyhlašovaného Ministerstvem Kultury. Tam se mezi prvními třemi nominovanými objevuje studio Olgoj Chorchoj za kolekci svítidel a poklopů TIM (Bomma) a právě kapesní nože Pocket (Mikov).


Výčtem ale nekončíme, protože za zmínku rozhodně stojí lustr Jakuba Berdycha s názvem Hermetik s měděným sluncem a nočním lesem z tmavého hutního skla osvětleným objektem měsíce: „Je to takový výřez krajiny, kde mám jeden z ateliérů, v Lužických horách,“ říká sám autor, taktéž finalista v kategorii Designér roku.
A když od Lužických hor sjedeme na mapě ještě o kus dál, do Kamenického Šenova, objevíme mezi finalisty kategorie Fotograf roku Bet Orten se snímky pro značku Preciosa. Na svých fotografiích ztvárnila malé pokoje usazené do jedinečné krajiny Kamenického Šenova, který je domovem svítidel Preciosa.
Již teď finalisté z každé kategorie vystavují v Národním technickém muzeu, kde se s nimi do 1. května 2016 můžete seznámit a do finálového večera zahlasovat pro svého favorita v Ceně veřejnosti. Hlasovat se dá i přes web Czech Grand Design

foto pro Czech Gran Design Patrik Sláma