weby pro nejsevernější čechy

Kavárny překvapují svými nápady. Netradiční spojení ve Výběžku fungují

Už jste si v obchodě s nábytkem vychutnali čerstvou kávu? A v tančírně navštívili vernisáž? Nebo jste snad byli v cukrárně na přednášce o zdravé stravě? Přesně to jsou již běžící aktivity výběžanů.

Od nábytku ke kávě
Ve zdejších podmínkách obchod s koloniálním nábytkem neměl takovou návštěvnost, aby se vyplatil. „Například v Kolíně prodej starožitného nábytku nezvykle spojili s prodejem kávy. Mně se tenhle nápad zalíbil a začal jsem o něm přemýšlet. Na samotný nábytek se moc lidí koukat nechodilo, přeci jen jsme malé město. Nápad s kavárnou mohl přivést další zákazníky a hosty. Vznikla tak netradiční kavárna v prodejně. Teď už je to víc kavárna než prodejna nábytku, místa k sezení stále rozšiřujeme,“ prozradil Jan Šimek z Hosana Café ve Varnsdorfu.

V době moderních kaváren si však majitel vysnil kavárnu ve starém duchu inspirovanou černobílými filmy a před krátkou dobou se tak v kavárně usídlilo ještě piáno místní výroby z roku 1943. „To byl i takový můj sen a teď ve středu 16. března tu budeme mít s pianistkou ze Šluknova první poslechový večer,“ uvedl majitel. Že je o nový kulturní zážitek zájem, svědčí četné rezervace.
„Rád bych se dopracoval k sedmidennímu provozu, kdy tu bude přes den fungovat kavárna a večer jednou týdně až za dva týdny hudební večery, případně debatní kroužky. Chceme tady mít také knihovnu, nějaký regál s knihami, aby tu mohl strávit příjemný čas i člověk sám,“ doplnil Jan Šimek.

hosana2

hosana3

Cukrárna bez bílého cukru
Ve Varnsdorfu ještě zůstaneme, jen se přesuneme o kus dál. Balance vzniklo jako fitcentrum s množstvím tréninkových aktivit a k němu se později přidal nápad na kavárnu.
„V květnu budeme slavit 6. narozeniny fitka. Tím, že se uvolnily prostory vedle, vznikl plán otevřít kavárnu, kde by se dalo koupit i něco ze zdravé výživy,“ popisuje majitelka Lenka Milerová Kopecká prvotní myšlenku. Od začátku si tak mohou zákazníci ke kávě dát bezlepkové koláče a raw dorty.

balance1
Zdravou cukrárnu odlišuje od jiných překvapivě cíl zhubnout, a když mlsat, tak se přičinit o následné spalování kalorií nebo si alespoň pochutnat s rozumem. „Teď jsme měli první přednášku na téma odkyselovaní organismu a do budoucna přibudou určitě další. Vedlejším efektem těchto rad je i hubnutí,“ dodala majitelka Balance café. Další doktorem vedená přednáška na odkyselování organismu se uskuteční již ve čtvrtek 17. března.

balance2

Káva s pohledem na umění
Třetí inspirativní prostor najdeme v Rumburku v Tančírně Balahala, jediné tančírně široko daleko. Přední sál byl na začátku však nevyužitý, nacházelo se v něm jen několik křesel. „Čekali tu hlavně rodiče na své děti, tak jim kolega začal chystat čaje, kafíčka z mokka konvičky a z french pressu, začal vybírat kvalitnější kávy a té přípravě se věnovat dál,“ popisuje začátky místní kavárny Anna Doušová.

balahala2
S výstavami to vyplynulo podobně. „Měli jsme brigádnici, co maluje obrazy. Napadlo nás je tu vystavit. Vyrobili jsme si na to závěsy a později další dokoupili a začali k výstavám přistupovat profesionálněji,“ doplnila Anna. Nyní jsou v Tančírně vernisáže každé tři týdny. Ta další proběhne už 17. března a vystavovat na ni budou studenti Střední průmyslové školy ve Varnsdorfu své maturitní práce.

balahala1
S akcemi ale v Balahale nešetří a od dubna se tu začnou sházet lidé za lepší fyzičkou, což zahájí Detoxden 10. dubna. Následovat budou přednášky o pražení kávy, ochutnávky kávy a nemůže chybět ani populární Latte Art.

Foto: Pavlína Váchová, Jana Ducháčková

(Autorku článku, Janu Ducháčkovou, můžete sledovat na jejím blogu enelavie.)