weby pro nejsevernější čechy

BŘEZNOVÝ BATŮŽEK ČINOHERÁKU – TENTOKRÁT PO STOPÁCH VOJSK GENERÁLA VLASOVA NA DĚČÍNSKU

V sobotu 12. března 2016 jsme pod vedením děčínského archiváře Petra Karlíčka a českolipského vojenského badatele Radka Andonova (na facebooku známého jako Adalbert Hoferik) absolvovali první letošní výlet ze série tradičních každoměsíčních Baťůžků, které pořádá Činoherní studio v Ústí nad Labem.

Naším cílem bylo tentokrát okolí Děčínského Sněžníku a hlavním tématem pak působení vlasovců neboli Ruské osvobozenecké armády (ROA) v tomto regionu během druhé světové války. Výpravu jsme započali v obci Sněžník za nepříliš přívětivého počasí (mlha, sníh, déšť, vítr a poměrně nízké teploty) výšlapem na Děčínský Sněžník. Zde Radek Antonov vystřihnul podrobnou přednášku o historii a působení vojsk generála Vlasova v Čechách. Následně jsme sestoupali přes Kristin Hrádek do nedalekého hostince na Maxičkách.

prednaska

pohlednice

dolnozleb sklo

Celý pochod organizátor akce Petr Karlíček zpestřoval zábavnými postřehy z lokální historie. Například o místních jelenech krmených tajemnou směsí margarinu a bylin (rostlo jim pak bohaté paroží!) nebo o svérázném poustevníku – opilci Jugelovi, který žil v první polovině minulého století pod pískovcovým převisem a turisté z Čech i Saska mu nosili lahvové pivo či kořalku.
Celá akce nakonec skončila v dolnožlebském hostinci. Účast na březnovém Batůžku byla bohatá, protože se jí zúčastnili nadšenci nejenom z Ústecka či Děčínska, ale také Prahy nebo Saska.
Autoři by tímto též rádi pozvali čtenáře na další historicko-dobrodružné výpravy Činoherního Studia v Ústí nad Labem.

Pro více informací sledujte web ústeckého činohorákunebo jeho facebookovou stránku.