weby pro nejsevernější čechy

Zlaté Velikonoce, i tak vypadá jeden z letošních trendů

Velikonoce rukou koledníků zanedlouho zaťukají na dveře. Máte chuť letos vyzkoušet něco nového?


Trendy Velikonočního zdobení vajíček se v čase barevně příliš nemění. Svátky jara si přímo říkají o jasné a veselé barvy, pastelové nebo čistě přírodní. Po vzoru Vánoc se ale na vajíčka začíná vkrádat dokonce černá (tabulová) barva nebo barvy kovu – měď, zlato nebo stříbro. Jak by Velikonoce ve zlatě vypadaly, si se mnou můžete zkusit na následujících řádcích.
Potřebujete:

  • zlatá barva
  • bílá vařená vajíčka
  • malířská páska
  • štěteček
  • nádoba na rozmíchání barvy

Malířskou páskou důkladně olepte vajíčka v polovině, a i v jiných poměrech kolem dokola. Do každého záhybu se dostane barva, proto kraje pásky uhlaďte dokonale na vajíčko.

01

Zlatou barvu jsem vybrala Labar z běžného obchodu s barvami, toho malé balení stálo 39 Kč. Snažila jsem se vyhnout syntetické barvě, proto jsem záměrně nezvolila sprej. Labar na namáčení vajíčka do barvy moc vhodný není ani po velkém naředění, proto jsem sáhla po štětečku, který v několika vrstvách vykouzlil hezkou jednolitou zlatou vrstvu.

02

Barvu nezapomeňte předem protřepat a důkladně rozmíchat, v případě potřeby lehce zřeďte vodou. Barva schne celkem rychle, přesto před každou vrstvou počkejte na zaschnutí alespoň 5 minut. Všechny potřeby jdou hned po skončení bezezbytku omýt.

Do ošatky/misky se zlatými vajíčky se skvěle hodí na dozdobení také několik pírek, čerstvých květin nebo koledníkům pentle. A už jste si někdy pořídili zlaté mašle?

04

(Autorku článku, Janu Ducháčkovou, můžete sledovat na jejím blogu enelavie.)