weby pro nejsevernější čechy

Bledule u Skalice u České Lípy 2016

KČT Krásná Lípa i letos organizoval výlet za bledulemi do lužního lesa ve Skalici u České Lípy, konkrétně ve čtvrtek 24. března 2016.

Když jsem dorazil v Krásné Lípě na nádraží, byl jsem hned dvakrát vyděšen. Na Studánce posun o měsíc zpět, všude bílo a padá a padá. A na peróně zástupy děcek. Že by věta v pozvánce o tom, že výlet je vhodný i pro babičky s vnoučaty tolik zabrala?

Naštěstí se ukázalo, že ani tahle děcka, ani ta, kterých byl plný vlak od Rumburku, bledule nezajímají a mají zcela jiné cíle. Ve Skalici se nás nakonec sešlo 15 dospělých, 3 děti a jeden pes. Vzhledem k počasí došlo ke zkrácení loňské trasy jen k samotným bledulím, Slunečná a Farská louka vynechány.

Oproti loňsku dvě změny – bledulím se zjevně daří, rozlézají se po okolí, do svahu směrem k loučce, i po délce potoka, a jsou tak nějak větší a výraznější. Ovšem všude bahno, bahýnko, až nám za chvíli velmi ztěžknou nohy…

To já už ale dávno chodím s vypnutým foťákem, protože paměťová karta nahlásila neopravitelnou chybu, takže jen závistivě pozoruji ostatní, jak pobíhají a fotí a fotí.

Po závěrečném společném fotu míříme zpět do Skalice, a abychom nešli rovnou do hospody, zastavíme u místní obory s jeleny a daňky. O kus dál pak ještě hlídací kňour, a už jen pár kroků do hospody U Slunce, kde spokojeně naplníme břicha před odjezdem zpět.

Jsem přesvědčený, že tyhle bledule vydrží ještě nějakou dobu, takže klidně vyražte.

A díky Líbě Šaferové za fotky (a Mikšovi Peterkovi za ten úvodní obrázek):

Fotky na webu KČT Krásná Lípa: Mikuláš Peterka ->, Jaromír Petružálek (včetně mapy) ->, Jitka Štraubová ->

Ještě vzpomínka na rok 2015 ->

Tagy