weby pro nejsevernější čechy

Nejlepší období pro prodej nemovitostí je tu. Jak prodat co nejrychleji?

Když na jaře opadne jarní únava, vybízí počasí více k pobytu venku na zahradě nebo rovnou k většímu životnímu kroku. Prodat velký dům? Pronajmout malý byt? Potom přichází automaticky otázka jak prodat/pronajmout rychle a neprodělat?

01

02

Realitní kancelář Stadshem ve Švédsku

V zahraničí, zejména USA, je běžnou součástí práce realitního makléře tzv. homestaging. Jde o rychlou proměnu interiéru tak, aby se líbil co největšímu spektru lidí. Zatímco například ve Švédsku prodejci takovouto službu využívají automaticky, v Čechách se ještě nezabydlela. A co víc, realitní kanceláře i soukromé osoby u nás mnohdy inzerují byty neuklizené a špinavé, vyfocené mobilem. Větší procento případných zájemců pak takovou nabídku rovnou přeskočí. Na největším realitním serveru mi trvalo najít odstrašující fotografie pouhé 3 minuty.

03

04

Český realitní server

Mnohdy stačí výrazný úklid a investice několika tisíců korun, aby se počet prohlídek nemovitosti rapidně zvýšil a s ním i šance uspět.
„Lidé mají problém vidět v bytě větší potenciál. Ten vidí designér a může ho tak pomocí homestagingu předvést případným zájemcům o nemovitost,“ říká lektorka kurzů homestagingu Jana Hradecká. Také uvádí, že částka do viditelné úpravy interiéru zvyšuje prodejní cenu a navíc se samotný prodej nemovitosti vhodnou proměnou může urychlit až o několik měsíců. To ocení nejvíc pronajímatel, který čím dřív pronajme, tím více vydělá.

05

06

Homestaging

Zájemce o nemovitost si v zařízeném prostoru dovede lépe představit, co vše se mu do bytu vejde. Proměna z nicneříkajícího prostoru přitom trvá jen pár hodin v případě, kdy se dělá pouze rychlý redesign místnosti, nebo dní, kdy se maluje, natírá, stěhuje zapůjčený nábytek a dekoruje. Už během víkendu může byt prokouknout k nepoznání.

(Autorku článku, Janu Ducháčkovou, můžete sledovat na jejím blogu enelavie.)