weby pro nejsevernější čechy

Nový Bor si v květnu připomene významné válečné události

Začátek a konec května jsou v Novém Boru každoročně ve znamení pietních aktů připomínajících pro národ významné události spojené s válečnými konflikty. Zveme občany ke společné vzpomínce a k uctění památky válečných hrdinů položením květin k památníkům.

Ukončení druhé světové války a osvobození Československa od nacismu si společně připomeneme na lesním hřbitově u památníku obětí druhého odboje ve čtvrtek 5. května v 10 hodin. Výročí Rumburské vzpoury si pak společně připomeneme v pátek 27. května v 10 hodin.

Na těchto místech proběhnou vzpomínkové akce, městská delegace pak položí květiny i na dalších pietních místech. Výročí osvobození a hrdiny 2. světové války tak uctí položením květin také u památníku v Janově, vzpomínku rumburským hrdinům pak věnuje také v prostoru popraviště, kde položili životy za své přesvědčení.

Pochod Rumburské vzpoury

Města Nový Bor a Rumburk se společně s Československou obcí legionářskou, jednotou Liberecký kraj již připravují na velkolepé oslavy 100. výročí Rumburské vzpoury v roce 2018. Jako ochutnávku nabídnou již v letošním roce všem zdatným turistům možnost účasti na 1. ročníku dálkového pochodu Po stopách Rumburské vzpoury. Pochod se uskuteční v sobotu 4. června. Startovat se bude z Rumburku v 8.00 ráno z Lužického náměstí, ukončení celé akce je plánováno na 20.00 hodin v Novém Boru na nám. Míru. Trasa celého pochodu vede po značených turistických cestách, bližší informace obdrží účastníci při startu. V cíli bude připraveno pro účastníky pochodu občerstvení. Zájemci z Nového Boru mají možnost se na start pochodu vypravit i vlakem s časem odjezdu v 6.51, účastníci z Rumburku pak mají možnost využít k návratu z Nového Boru vlakové i autobusové dopravy.

Tagy