weby pro nejsevernější čechy

Kdo šije tvoje oblečení?

Právě probíhá Fashion Revolution Week – týden, který si dal za cíl přinutit k zamyšlení nad tím, kdo šije naše oblečení a odkud naše oblečení pochází. Tato akce vznikla jako připomínka události 24. 4. 2013, kdy v troskách Rana Plaza v Bangladéši zemřelo 1 133 lidí a mnoho dalších bylo zraněno – všichni pracovali v hrozných podmínkách pro nadnárodní řetězce s „rychlou“ módou.

Fashion Revolution je celosvětová kampaň za lepší módní průmysl a vrcholí každoročně v den výročí pádu Rhana Plaza. Vzhledem k tomu, že letos tento den připadá na neděli, pořádá se tentokrát Fashion Revolution Week (týden) a ne jen Fashion Revolution Day (den), jak tomu bylo v minulých letech.

Přestože doprovodné programy a besedy k problematice převažují především z Prahy a Brna, začíná se o této oblasti mluvit také v Ústí nad Labem, Liberci a Hradci Králové.
V nejbližším Liberci se v sobotu 23. dubna v Kině Varšava uskuteční od 18.00 hodin promítání filmu The True Cost s následnou besedou o současném módním průmyslu. Na místo se chystá Galerie reFabric se sortimentem od místních návrhářů, také doprovodná výstava fotografií se zaměří na téma „Kdo šije tvoje oblečení?“ a tématicky odlehčí fotokoutek.
Po svém se nadnárodně „zapojil“ také řetězec H&M, který tento týden vyhlásil Světový recyklační týden a za staré oblečení přinesené do prodejen k recyklaci nabízí slevové kupóny. Nakolik je jejich snaha čistá a nakolik marketingovým tahem na odvedení pozornosti se zamýšlí například článek Oslava opravdových hrdinů.

true cost

Film The True Cost ukazuje skutečnou cenu našeho oblečení, příběhy a fakta, o kterých se nemluví.

(Autorku článku, Janu Ducháčkovou, můžete sledovat na jejím blogu enelavie.)