weby pro nejsevernější čechy

MUZEJNÍ NOC STŘEDOVĚKÁ (Jablonec nad Nisou)

Letošní muzejní noc se 20. května 2016 v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie ponese ve středověkém duchu. Program připomene 700 let od narození Karla IV., za jehož panování se před 660 lety objevila také první písemná zmínka o Jablonci.

Již 4. ročník Muzejní noci pod Ještědem opět spojí muzejní a galerijní instituce v Jablonci nad Nisou i Liberci, společným tématem akce jsou VZPOMÍNKY. Proto si návštěvníci muzea mohou ozdobit legendární hračku JO-JO a vyzkoušet si s ní nejrůznější zábavné triky. „U nás si hračku ozdobí samozřejmě barevnými korálky. A když jim náhodou „jojování“ nepůjde, rádi jim poradíme“, informuje Tereza Bornová z jabloneckého muzea.

V průběhu večera budou přístupné i stálé expozice muzea, včetně nově upravené expozice skla. Návštěvníci v nich mohou hledat repliky historických pohárů z „lesního skla“ a zapojit se tak do celoroční soutěže. Celý doprovodný program, tentokráte na letní scéně Eurocentra, se ponese v duchu středověku. „Hlavním lákadlem bude trojí vystoupení šermířské skupiny Grex-Sever Liberec, zbývající čas dlouhé noci vyplní středověká hudební skupina Duro Nux“, uvedla Bornová. Zajištěno je i občerstvení v podobě tradičních staročeských specialit. Pro zvídavé je připravena navíc zábavná historická stezka mezi muzeem a Domem Scheybalových.

Muzejní noc pod Ještědem proběhne v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v pátek 20. května od 18 do 24 hodin. Vstup je zdarma.

4. ročník Muzejní noci pod Ještědem pořádají Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou společně s Domem Jany a Josefa V. Scheybalových v Jablonci nad Nisou, Severočeským muzeem v Liberci, Oblastní galerií Liberec, Technickým muzeem Liberec, iQLANDIÍ Liberec a Automuzeem Vratislavice nad Nisou. Mezi Libercem a Jabloncem bude možné už tradičně využít historické autobusy, které vyjíždějí od Muzea skla a bižuterie, letošní novinkou je možnost výstupu u Automuzea ve Vratislavicích nad Nisou.

Kompletní program včetně jízdního řádu je ke stažení na www.msb-jablonec.cz.

Program byl finančně podpořen Ministerstvem kultury České republiky a statutárním městem Jablonec nad Nisou v rámci projektu „Jablonec nad Nisou 2016“.

Kontakt:

Bc. Tereza Bornová, muzejní pedagog / Tel: 483 369 021, e-mail: tereza.bornova@msb-jablonec.cz

Helena Rudolfová

sekretariát – Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Tel.: 483 369 013

www.msb-jablonec.cz

Tagy