weby pro nejsevernější čechy

Food Revolution day – Světový den boje za lepší stravování dětí letos i v Ústeckém kraji

Ráda bych vás informovala o celosvětovém happeningu Food Revolution day, který proběhne 20. května 2016.

Food Revolution day – Světový den boje za lepší stravování dětí se letos uskuteční i v Ústeckém kraji, kde najdete hned několik škol a školek zapojených do programu Skutečně zdravá škola.

V Ústecké kraji najdete hned několik škol a školek zapojených do programu Skutečně zdravá škola, které se zároveň účastní celosvětového happeningu Food Revolution Day. Food Revolution day je oslavou dobrého školního jídla a dětem ukazuje, jak jednoduché a zábavné je vařit a jíst zdravě. Byl založen známým šéfkuchařem Jamie Oliverem z Velké Británie a tento rok proběhne 20. května 2016.

Školy si sami vybírají, jakým způsobem se do akce zapojí. Pedagogický sbor v MŠ Zahrádka ve Varnsdorfu připravuje hned několik akcí běhěm dne – kamarád kamarádovi připraví zdravou svačinu, kuchařky překvapí obědem podle receptury Jamie Oliviera, nebude chybět ani pozvánka k ochutnávce pro rodiče a překvapení pro kuchařky. ZŠ a MŠ Svět z Děčína chystá celé dopoledne oslavovat zdravé jídlo, děti z MŠ Klíček v Rumburku společně připraví zdravou snídani a nakreslí si zdravý talíř podle Margit Slimákové. Zapojí se i zdravá venkovská škola Křešice.

„Skutečně zdravé školy se zapojují proto, aby ukázaly nejen svým žákům, ale i jejich rodičům a vůbec okolí, že zdravé jídlo je zábava, že děti zajímá, jen se musí umět nejen uvařit, ale i představit. Food Revolution Day je navíc světové hnutí zaštítěné oblíbeným a slavným kuchařem Jamie Oliverem, což děti láká a zapojují se o to raději,“ vysvětluje Barbora Součková, koordinátorka programu Skutečně zdravá škola pro Ústecký kraj, proč se tolik škol rozhodlo zapojit do v Česku ne tak známého Food Revolution Day.

Do Food revolution day se může zapojit každý. Ať jste škola, podnik nebo jednotlivec. A Skutečně zdravá škola vyzývá: Zapojte se také a pomozte dětem jíst lépe! Je mnoho způsobů, kterými může každý podpořit dobrou věc. Co třeba 20. 5. zařadit na menu někerý z receptů, které Jamie pro Food Revolution Day navrhnul i nanormoval? A nebo pozvěte zaměstnance, kolegy, známé na Food Revolution Day happening v pátek 20. května na pražskou náplavku od 16.30 do 22.00. Organizuje ho Skutečně zdravá škola a na místě se bude křtít Skutečně zdravý klip plný známých osobností a k tomu ochutnávat skvělé jídlo. Vstupné dobrovolné, zábava jistá!

Více informací najdete na: www.skutecnezdravaskola.cz/food-revolution-day

O Skutečně zdravé škole:

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje jednak o změnu vyhlášky o školním stravování tak, aby odpovídala současným vědeckým poznatkům, a též o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin, splňujících kritéria Skutečně zdravé školy. Zapojené školy pro žáky organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

Barbora Součková (regionální koordinátorka programu Skutečně zdravá škola)

barbora@skutecnezdravaskola.cz

tel: 606221925