weby pro nejsevernější čechy

Jazz v dešti [BohemiaJazzFest16, Liberec]

Ve středu 13/7/2016 přivezl Rudy Linka do Liberce tři jazzové party, které se představily v rámci letošního ročníku Bohemia Jazz Festu, akci, která představuje tuzemskému publiku vynikající hráče z celého světa.

Krátká přeháňka před koncertem předznamenala liják, který večer ukončil, přesto ale na náměstí zůstala docela početná skupinu fanoušků, kteří vytrvali až do hodně vlhkého konce.

Jako první se představil Jasper Blom Quartet, taková hodně chilloutová partička; žádné běsnění, ale pohoda a klid.

(Jasper Blom (1965) je přední tenor a soprán saxofonista mladé dánské jazzové generace. Je jedním z nejvšestranějších hráčů Beneluxu. V Jasper Blom Quarter s ním ještě hrají Jesse van Ruller a Joris Roelofs. Kombinují akustický jazz s elektronikou a vytvářejí výjimečnou směsici žánrů. Blom dvakrát vyhrál European Jazz Competition a doposud se svým kvartetem vydal 4 alba.)

Ostřejší zvuk i rytmus přivezli izraelští Niogi. Obzvláště zvuk dechového syntetizátoru EWI byl až démonický.

(Niogi je současné jazzové quartet, které vystupuje s původní tvorbou kombinující akustické nástroje se syntetizátory. Jejich hudba je vřelá, nádherná a vášnivá, a akustická a elektronická složka jejich jazzu jsou v dokonalé rovnováze. Guy Shkolnik a Omri Abramov z Niogi spolu komponují od roku 2012. Oba skládají jedinečné skladby plné napětí a je tedy možno se těšit na dokonalý hudební zážitek.)

Jako poslední se představilo Harold Lopez — Nussa Trio, hravý kubánský jazzík; bohužel však právě ve chvíli, kdy i do Liberce doputovala frontální porucha odněkud z vnitrozemí. I tak ovšem na náměstí zůstalo mnoho předvídavých hudebních fandů, kteří si doma nezapomněli deštníky.

(Kubánský jazzový pianista Harold Lopez Nussa je stále stoupající hvězdou jazzového světa. Lopez Nussa získal významná národní i mezinárodní uznání, mimo jiné také první místo a Cenu publika v sólové klavírní soutěži na Jazzovém festivale v Montreaux. Ve svých 33 letech má Lopez Nussa za sebou spolupráci s Cuban National Symphony Orchestra, Holguín Symphony Orchestra, Matanzas Symphony Orchestra a Havana Lyceum Mozartiano. Hrál po boku řady výjimečných kubánských hvězd tradiční a populární hudby a také s mnoha proslavenými jazzovými muzikanty jako např. Chucho Valdés, David Sánchez, Horacio “El Negro” Hernández, Christian Scott, Stefon Harris, Bobby Carcassés, Elmer Ferrer a Alexander Brown Od roku 2007 s Lopez Nussa zaměřuje na jazz – a jeho výsledky jsou ohromující.)

(Texty v závorkách jsou převzaty z webu BohemiaJAzzFestu->)

Tagy