weby pro nejsevernější čechy

Dvaadvacátý Litoměřický Kořen letos zpestřen bouřkovými přeháňkami

Ve dnech 1. – 2. 7. 2016 proběhl v prostorách letního kina na Střeleckém ostrově v Litoměřicích tradiční, letos již 22. ročník Litoměřického Kořene, „festivalu na břehu Labe“.

Divácká účast byla hojná jako v předešlých letech, stany se táhly od hospody U Letního kina až k altánku, kde se prezentovalo dětské Divadlo Krabice Teplice. Občerstvení bylo zajištěno ve stáncích rozprostřených po celém okolí areálu i v něm. V jednom z dalších stánků byla možnost přispět koupí suvenýru Hospicu Sv. Štěpána. Ten též ve městě provozuje hostel, ve kterém autor článku přebýval, a tímto by rád předal čtenářům vřelé doporučení k ubytování právě v tomto levném a příjemném zařízení.
Velmi rušno bylo též v okolí hostince U Letního kina, kam se v čase mezi vystoupeními odebírali návštěvníci festivalu popít jednoho či více sklenic zde čepovaného rakovnického piva Bakalář. V tomto zařízení měl též v sobotu 2. 7. dopoledne představení herec Jiří Maryško se svým dlouholetým projektem Divadlo Demago.
Festival započal v pátek 1. odpoledne, za vcelku příjemného a stabilního počasí. Jako první interpret vystoupila skupina Stinka v čele s Hanou Lundiakovou, prozaičkou českou. Na pódiu se ten den vystřídali ještě například Oldřich Kaiser & Dáša Vokatá, Ty syčáci, DVA a mnoho dalších. Celý páteční program uzavřelo po půlnoci polské uskupení Hańba. Sobotní produkce začala krátce před polednem vystoupením již zmíněného Jiřího Maryška s jeho známým projektem Divadlo Demago. Na vystoupení v hospodě U Letního kina bylo nutno zakoupit vstupenku zvlášť, což zapříčinilo to, že se autor do hlediště nedostal: vystoupení však bylo údajně skvělé, i když byl umělec až z Prahy handicapován zpožděním. Nakonec však dorazil na svém motocyklu přímo k jevišti. Následně se vystřídalo několik uskupení na malé scéně pod schody k letnímu kinu, včetně zpěváka Fandy Holého a jeho skupiny The Reverends, který vystoupil jako náhrada za skupinu Choroš. Krátce po produkci Demaga se zvrtlo počasí a nad ostrov přišla první bouře, po níž se už celý zbytek dne prakticky neustále střídal slabší či silnější déšť. Po dětském představení v altánku se produkce v časném odpolední opět přesunula na hlavní jeviště v kině. Na programu bylo vystoupení známého souboru složeného ze studentů školy při Jedličkově ústavu The Tap Tap. Ti svou produkcí složenou z původních, i převzatých songů potvrdili to, co zaznělo při jejich vystoupení z pódia: „I s hůře rozdanými kartami se dá velmi dobře hrát“. Po nich se na pódiu vystřídaly další kapely, např. plzeňské punkové uskupení Znouzectnost, Kamil Jasmín se svojí skupinou, a první zahraniční kapela na festivalu, slovenské bigbeatové uskupení Živé Kvety. Tato kapela ze země našich nejbližších sousedů dokázala též přinést skvělý hudební zážitek a zařadila na vystoupení též sice 12 let starou píseň „Sloboda“ která však dobře upozornila i na současnou vypjatou politickou situaci. Následovalo několik zahraničních hudebních sestav, která se z autorova pohledu zasloužila o jedny z nejlepších momentů festivalu, a též by se dalo říct, že v průběhu sobotního večera pod pódiem tančilo nejvíce lidí.
Ten pak dovedla do konce varnsdorfská folk-rocková skupina Totální výprodej koberců, která mnoha prvky svého vystoupení, též tradičním výrazovým tanečníkem v Elvisově kostýmu z řad skupiny, i poněkud přisprostlým koncem vypuštěným, „když už jsou děti v posteli“ zasloužila o výbornou tečku za možná posledním (na nějakou dobu) Litoměřickým Kořenem.
Letošní Litoměřický Kořen potvrdil svou skvělou pověst, a tak nezbývá než doufat, že i po případné rekonstrukci areálu letního kina bude tradice festivalu nadále udržována, neb o akci s tak skvělou atmosférou by určitě byla škoda přijít. Pro další informace o příštím ročníku festivalu sledujte facebookové stránky Kořene: https://www.facebook.com/litomerickykoren/?fref=ts , či webové stránky organizátora: https://www.modryznebe.cz/, máte-li zájem o další kulturní akce v regionu, doporučuje se navštívit např. Kino Hraničář v Ústí nad Labem: http://hranicar-usti.cz/, kde se též často pořádají hudební koncerty, nebo děčínský Bar Bodenbach, oblíbené místo přednášek a koncertů: https://www.facebook.com/BarBodenbach/?fref=ts, příjemný kulturní zážitek!