weby pro nejsevernější čechy

Filmový festival v Litoměřicích už tuhle sobotu!

Na začátku září, ve dnech 2.-3.9.2016, se v Litoměřicích uskuteční již 16. ročník filmového festivalu, tentokrát s názvem Tanec a sport ve filmu. Festival pořádá Kinoklub Ostrov, o.s. Téma festivalu jsme zvolili pro jeho pestrost a různorodost a také protože v rámci předešlých festivalů nebyl tanci ani sportu věnován větší prostor.
Festival nabídne ve dvou dnech velmi hutný program, diváci se mohou těšit na 21 filmových projekcí, workshop na výrobu barefootových sandálů a workshop swingu a koncert kapely Holy Fanda& The Reverends s v Litoměřicích oblíbeným zpěvákem Jardou Svobodou.
Slavnostní zahájení festivalu se uskuteční v pátek 2.9. 2016 od 17:45 v kině Máj v Litoměřicích. Zahajovacím filmem letošního ročníku bude záznam baletního představení Velkého divadla v Moskvě Zkrocení zlé ženy. Tato projekce bude pro diváky unikátní zejména v tom, že balet v kině ještě v Litoměřicích nikdy nebyl uveden a že naživo je možné tuto inscenaci vidět pouze v Moskvě, což není pro každého diváka dostupné. Odborný úvod k projekci přednese Mgr. Lucie Dercsényiová, Ph.D. z Tanečních aktualit. Před zahájením festivalu proběhne v kině Máj vernisáž výstavy Discovered Vojtěcha Brtnického, předního českého fotografa, který se zaměřuje zejména na současný tanec, pohybové divadlo a nový cirkus.
Mezi dalšími filmy naleznou diváci legendárního Rockyho, film o německé choreografce Pině Bausch Pina, v kině Máj pak Synové hor, příběh lyžařů Hanče a Vrbaty, dokument Svěcení jara o tanečníku Minu Tanakovi. V předpremiéře bude uveden dokument o fotbalistech z Děčína FC Roma. V knihovně K.H. Máchy se uskuteční přednáška s ukázkami Magdy Španihelové, která přiblíží tvorbu významného performativního uskupení DV8 Physical Theatre, které bylo založeno před 30 lety v reakci na tematickou i formální strnulost moderního tance. Na lodi Cargo Gallery budou promítány taneční dokumenty a filmy Černá labuť a Zuřící býk. V rámci festivalu myslíme i na nejmenší diváky, budou uvedeny filmy Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství a dva bloky krátkých animovaných filmů v rámci Ozvěn Anifilmu 2016.

patek

sobota

Festival se uskuteční na tradičních promítacích místech – v kině Máj, v knihovně K.H.Máchy, v Hospodě U letního kina a v letním kině na Střeleckém ostrově. Novinkou je projekce i program na lodi Cargo Gallery, která od července kotví v Litoměřicích. Workshop na výrobu barefootových sandálů proběhne ve Fér kafe v Parku Václava Havla a taneční workshop swingu v Altánu na Střeleckém ostrově. Akreditace na festival jsou do 31. 8. v předprodeji za zvýhodněnou cenu 320 Kč v knihkupectví Jonáš, kině Máj a v Hospodě U letního kina.