weby pro nejsevernější čechy

V září 2016 oslaví rozhledna na Dymníku u Rumburku 120 let

V sobotu 24. září 2016 od 14.00 do 17.00 h. proběhnou na Dymníku u Rumburku oslavy 120 let dostavby Augustovy věže.

Kamenná rozhlednabyla a je stálou atrakcí Rumburku a neodmyslitelnou dominantou města. Obyvatelé a návštěvníci města se mohou na parkovišti pod rozhlednou těšit na hudební vystoupení, které obstará country kaple Ruksak, Krásnolipský komorní sbor a dětský pěvecký sbor Zpěváček. Dobové tance z přelomu 19. a 20. století předvede skupina The Wings z Liberce. Představí se trubači a sokolníci. Připraveny budou dovednostní hry pro děti a dětské atrakce. Po celé odpoledne bude zdarma přístupná rozhledna. Na místě oslavy bude zajištěno občerstvení. U stánku Městského informačního střediska bude možné zakoupit výroční pohlednici a výroční turistickou známku. Vstupné na oslavy je dobrovolné. Jeho výtěžek bude předán Klubu českých turistů z Krásné Lípy a využit pro potřeby údržby rozhledny. Oslavy pořádá Město Rumburk a spolupracuje s ním Klub českých turistů Krásná Lípa, Klub českých turistů Rumburk, Lesy České republiky, Muzeum Rumburk, Junák – Český skaut, středisko Rumburk, Střední lesnická škola a střední odborná škola Šluknov, Dům dětí a mládeže Rumburk a Spolek přátel Rumburku.

Kromě 120 let rozhledny Dymník si letos připomínáme také 180 let od narození Augusta Wenshucha, donátora vyhlídkové věže. Na jeho počest byla rozhledna zvána jako Augustova věž. Rozhledna byla postavena roku 1896 na vrchu Dymník (Rauchberg, 515 m n. m.), 3 km jihozápadně od Lužického náměstí. Vyhlídkovou věž věnoval městský radní August Wenschuch Horskému spolku pro nejsevernější Čechy. Patnáct metrů vysoká věž z kyklopského zdiva se postavila podle projektu rumburského stavitele Josefa Hampela. Prosklená vyhlídková terasa nabízí výhled na Rumburk i rozhled do Lužických hor, na Hvozd, Ještěd, Vlčí horu a Kottmar. Roku 1996 a opětovně roku 2008 došlo k celkové rekonstrukci rozhledny. Celoroční zpřístupnění rozhledny zajišťuje Klub českých turistů Krásná Lípa. Od roku 2010 je rozhledna jedním ze zastavení naučné stezky Dymník, vybudované Lesy ČR.

Během oslav budou moci v sobotu 24. 9. 2016 zájemci absolvovat několikaminutové vyhlídkové lety vrtulníkem, které zajistí soukromá společnost z Mladé Boleslavi. Startovat se bude z areálu fotbalgolfového hřiště. Náklady letu si každý účastník uhradí ze svého.

V prostoru oslav pod Dymníkem se představí putovní verze výstavy „120 let rozhledny na Dymníku“, kterou připravili rumburští a varnsdorfští muzejníci. K vidění zde budou dosud neznámá dobová zobrazení vyhlídkové věže.

Součástí oslav rumburské rozhledny je v sobotu 24. 9. 2016 také Vlastivědná vycházka na Dymník. Pořádá ji Spolek přátel Rumburku. Sraz účastníků je ve 12.30 u koupaliště. Vhodná je turistická obuv. Délka trasy je 1,5 km. Cílem pochodu je ve 14.00 h. vrch Dymník, kam účastníci dorazí tak, aby se zúčastnili zahájení oslav. Její součástí bude i herecké ztvárnění událostí z roku 1896, při nichž představitelé města obdrželi symbolický klíč od rozhledny.

Klára Mágrová

Tagy