weby pro nejsevernější čechy

V Loretě Rumburk se odehrály dvacáté Loretánské slavnosti

V sobotu 17. září 2016 v Loretě Rumburk proběhl 20. ročník Loretánských slavností 2016.

Do barokní památky si o zamračeném a deštivém dnu našlo cestu na tři sta příchozích. Program se z větší části odehrál v klášterním kostele sv. Vavřince, sem tam se přesunul na nádvoří. Návštěvníky čekala premiéra rockového muzikálu Hudební akademie Šluknovska, renesanční a barokní hudba souboru Musica per gaudium a pohádky divadla Krasohled v podání Krystyny Skalické.

Malí i velcí se přidali k bublináři Václavu Strasserovi při jeho bubllinové dílně. Vyráběly se náramky z filcované vlny a voňavé sáčky, pracovalo se s kahanem při výrobě šperků, s papírem i dřevem. Zvláště přespolní se vydali na komentované prohlídky s průvodcem. V loretánské kapli celebroval slavnost výročí posvěcení prelát P. Jiří Hladík, OCr., v kapli Svatých schodů proběhla pobožnost.

Hudební a divadelní slavností pro celou rodinu se připomněla dostavba a posvěcení loretánské kaple Panny Marie z roku 1707. Loretánské slavnosti v Rumburku patří mezi certifikované zážitky Českosaského Švýcarska. Loretánské slavnosti 2016 v Rumburku pořádala Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien. Za rok, v sobotu 16. 9. 2017 se bude slavit 310. výročí Lorety Rumburk.

Klára Mágrová

Rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->

Tagy