weby pro nejsevernější čechy

Holky Pravda a Láska na Václaváku

Středa večer. Setmělo se a v nepříjemně vlezlém počasí mířím na Václavské náměstí. Postává tu již několik stovek lidí a další se přidávají. Na pódiu v sedm hodin začíná oslava narozenin, na kterou však oslavenec nedorazí, a ani to po něm nikdo nechce. K nedožitým 80. narozeninám Václava Havla se tu schází jeho příznivci, pamětníci ale i lidé, kteří se nechtějí smířit s obrazem současného prezidenta republiky.


Mží a průhled mezi deštníky dává na pódiu tušit velkou show. Svoji dvacetiminutovku zahajuje skupina Mydy Rabycad a dav se pohupuje do rytmu napříč všemi věkovými skupinami od dětí po oslavencovi vrstevníky.
Déšť ustává a přichází biskup Václav Malý v neutichajícím potlesku. Po projevu následuje obdobný potlesk znovu. Biskup není jediným řečníkem. K davu v průběhu večera promlouvá dokonce i samotný Václav Havel pomocí sestřihů z jeho projevů a nahrávek. Příchozí oceňují smíchem i potleskem zejména pasáž „Vážení přítomní, Kancelář prezidenta republiky není Agrokombinát Slušovice“.
Z velkoplošné obrazovky v průběhu večera promlouvají ještě další lidé – výběr spolku VH80, který má celou akci na svědomí. Se 34 jimi oslovenými lidmi natočili krátká videa se vzpomínkou na Václava Havla.
Další rozpohybování diváků má na svědomí skupina Zrní a jejich, navzdory počasí, bosý zpěvák…

Velkou měrou akci platí samotní lidé pomocí crowdfundingové kampaně na Hithitu a tuším, že v nastalé atmosféře nelituje ani jeden.
Do konce jsem vzhledem k pokročilé hodině zůstat nemohla, co za dodatečné vyslechnutí online ale rozhodně stojí je závěrečná píseň z per Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře s hlasem Davida Kolera (i samotného Havla), ke shlédnutí je na youtube k dispozici též celý záznam večera.