weby pro nejsevernější čechy

Velkolepá show zahájí divadelní festival Kult

V pátek 14/10/2016 začíná v Ústí nad Labem devatenáctý ročník festivalu Kult. Už samotný začátek bude naprosto (v našich končinách) ojedinělý a zve na něj následující tisková zpráva. Program samotný je nabitý a ač divadelní představení jsou už pohříchu vyprodaná, je tu ještě celá řada zajímavých přednášek a akcí doprovodného programu. To všehno najdete tady.

Jestli se někdy vyplatí jet do krajského města, je to teď.

Sedm hříchů, sedm ctností, sedm divadelních technik na sedmi stanovištích a k tomu navrch videomapping na budovu Činoherního studia. Celkem více než 20 špičkových umělců včetně zahraničních zahájí divadelní festival KULT přímo v ulicích města.

V režii uskupení Tantehorse proběhne serie site-specific performancí na trase Hraničář – Činoherní studio. K vidění bude klauniáda, pantomima, akrobatická vystoupení, kejklíři, taneční a pohybové divadlo i tichá opera. Program je vhodný pro celé rodiny. Celá trasa zabere cca 70 minut. Vstup je ZDARMA!
Jednotlivá vystoupení budou diváci procházet společně s průvodcem. Začátek bude u Hraničáře, odkud budou skupinky vycházet po půl hodině. První v 18:30h a poslední ve 20.30h. Pokračovat se bude do Smetanových sadů, atria magistrátu, k Hlavnímu nádraží, přes Benešův most ke galerii Buňka na Střekově a trasa zakončí před Činoherním studiem, kde naváže videomapping Představení i videomapping se budou opakovat po půl hodině pro každou skupinku zvlášť. Po promítání na Činoherní studio program pokračuje přímo v budově Činoherního studia ve foyer, kde proběhne zahajovací party s DJs.

Ve čtvrtek 13.10. od 21:00h před Hraničářem je pro media možnost zúčastnit se generální zkoušky a pořídit fotografie nebo si natočit celou show. Prosíme, informujte nás předem, že se chcete zúčastnit generální zkoušky.

Program zahájení divadelního festivalu KULT 19:

Psychomachia – Tantehorse a hosté
Začátek Hraničář – konec Činoherní studio
pátek 14.10. – začátky v 18.30h/19h/19.30h/20h a 20.30h

Přesun po stanovištích bude probíhat po skupinkách s průvodcem. Jednotlivé performance na sebe budou plynule navazovat. Začátek je vždy ve výše uvedených časech před Hraničářem. Vstup zdarma! Vhodné pro všechny věkové kategorie.

Koncept a režie: Radim Vizváry
Hudba: Matouš Hekela
Světla: Martin Špetlík
Produkce: Jakub Urban

Základní myšlenka vychází z inspirace dílem Psychomachia autora Aurelia Prudentia Clementa, který ve své práci popisuje boj ctností a hříchů. Site – specific performance představuje sedm ctností, které jsou protipólem sedmi hlavních hříchů, ztvárněných sedmi různými divadelními styly na sedmi odlišných místech. Představení Psychomachia je cesta za poznáním našich představ o dobrých i špatných vlastnostech jedince a společnosti prostřednictvím alegorických reprezentací.

1. HRANIČÁŘ – Činorodost a lenost – fyzické divadlo
Irina Andreeva + Jana Paňková / Teatr Novogo Fronta

2. SMETANOVY SADY – Mírumilovnost a hněv – chůdy+masky/loutky
Erika Čičmanová + Jiří N. Jelínek

3. ATRIUM MAGISTRÁTU – Přejícnost a závist – opera
Zuzana Šejtková + Alma Samimi / Tichá Opera

4. POD VANOU – Střídmost a nestřídmost – tanec
Jana Vrána a Pavla Vařáková

5. NÁDRAŽÍ – Štědrost a lakomství – klaunérie
Viktor Černický + Marie Svobodová

6. OKOLÍ MOSTU DR. EDVARDA BENEŠE – Cudnost a smilstvo – nový cirkus/akrobacie
Eliška Brtnická + Tomáš Pinter

7. BUŇKA – Pokora a pýcha – pantomima
Michaela Stará, Helena Machová, Andrej Lyga
Videomapping na budovu Činoherního studia

Autor: František Pecháček – www.blackdivision.cz
Hudba: Aid Kid

Na cestu za poznáním volně naváže videomapping na budovu Činoherního studia z dílny absolventa FUD UJEP a nyní studenta doktorandského stupně Františka Pecháčka. Hudbu vytvořil muzikant a multimediální umělec Ondřej Mikula, který produkuje pod jménem Aid Kid. Ondřej je držitelem ceny Vinyla. Následovat bude party v Činoherním studiu.