weby pro nejsevernější čechy

Zazvonil zvonec a Pohádky je konec

I takto pohádkově by se dal popsat závěr projektu Společně cestou necestou. A vše to uteklo jako voda…

Celkem čtyřikrát si „zaměstnanci“ ŠCK Pohádka připravili cestopisné besedy o České republice pro členy varnsdorfského senior klubu Pohádka a jako zlatou tečku na konec jsme dne 14. 10. 2016 všichni společně vyrazili na novogotický zámek Sychrov.

A květ Francie na české půdě nás nezklamal. Krásné interiéry rezidence šlechtického rodu Rohanů nás učarovaly. Při prohlídce jsme si připadali jako v pohádce a jen jsme čekali, kdy na nás v zámecké kapli vybafne Zlatovláska, na schodišti potkáme Závist z Nesmrtelné tety či nám v zahradách princezna Rozmarýna položí nejkrásnější hádanku. Viděli jsme Královské apartmá, kde svou hlavu složil nejeden významný panovník a kde nás k posezení lákala krásná rudá pohovka. Také jsme mohli posoudit lovecký um majitelů v parohové hale či řezbářské práce Petra Buška, prošli jsme salónkem v asijském stylu, směli jsme nakouknout do soukromých komnat knížete a kněžny, spatřili jsme knížecí pracovnu a velkou knihovnu s důmyslně zařízeným nábytkem, opatrně jsme nahlédli do hráčského salónku, který byl kdysi oázou klidu mužské větve šlechtického rodu a kam měly ženy vstup zakázán, a nakonec jsme zavítali do velké jídelny a obdivovali květinovou výzdobu z neobvyklého materiálu – marcipánu. Anglický park už jen podtrhoval krásu celého sídla. Jenom byla škoda, že sluníčko se tento den schovávalo za mraky. Teď už chápeme, proč se sem hudební skladatel Antonín Dvořák tak rád vracel.

A co říci na závěr? Snad jen poděkovat všem žákům 8. tříd ZŠ nám. E. Beneše, kteří se podíleli na přípravě a realizaci všech akcí minipodniku ŠCK Pohádka, a také našim zákazníkům – seniorům z Pohádky, kteří vždy s úsměvem a natěšení dorazili na naše cestopisné besedy. Děkujeme vám za vaši přízeň a možná zase někdy na shledanou!

Jana Skořepová, koordinátorka projektu; ZŠ náměstí E. Beneše Varnsdorf

Tagy