weby pro nejsevernější čechy

Elektrický Emil

V pátek 4. listopadu 2016 hrálo v Městském divadle ve Varnsdorfu Divadlo AHA Praha pro 5. až 7. třídy ZŠ (nadvakrát, v 8:30 a v 10:15) naučné představení Elektrický Emil.

Naučné představení zní hrozně, ale snad se mi ještě nestalo, abych se po skončení řítil domů a googlil, co je a co není z viděného pravda. Velké překvapení, protože ač to na jevišti vypadalo jako pohádka a komedie, pravda to prostě byla.

Jednoduchá multifunkční výprava, tři herci, z nichž jeden „oddřel“ všechny nehlavní role a průlet životopisem Emila Kolbena (ano, ano, ČKD, pokud vám to něco říká). Od školních škamen přes Františka Křižíka s obloukovou lampou a stipendium (i ta částka souhlasí!) do Ameriky. Ford, Edison, Tesla, a zpátky do Vysočan. Největší fikcí byl asi James Jameson s jeho „limonádou“, protože pokud rozumím anglicky, nebyl to původně lodní kapitán, i když jeho nápoj se prodává dodnes… Nevím jak děcka, ale já se hodně poučil, a u toho ještě mocně zasmál. Vypadá to, že postoupím o level výš, protože začínám sledovat, které divadlo je které.

Tagy