weby pro nejsevernější čechy

Vernisáž vánoční výstavy JÁ, OZDOBA

Srdečně Vás zveme na vernisáž vánoční výstavy „JÁ, OZDOBA“, která se uskuteční ve čtvrtek 24. listopadu od 17 hodin v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Přijměte pozvání do světa vánočních ozdob a staňte se jednou z nich.

Přáli jste si někdy stát se vánoční ozdobou? Nebo alespoň vidět na vlastní oči, jak tento křehký symbol Vánoc vzniká? Teď si to budete moci dokonce na vlastní kůži vyzkoušet. Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo interaktivní výstavu pro malé i velké děti. Skřítek Zdobílek vám ukáže, jak se proměnit v blyštivou vánoční ozdobu.

Budete tvořit, dělat pokusy a taky se trochu hýbat. Projdete si jednotlivá zastavení, kde se aktivně seznámíte s výrobou foukaných vánočních ozdob. A na závěr se jako právě vyrobená ozdoba vyfotíte u stromku nebo v krabici, v níž vyrazíte do světa. Nejlepší fotky muzeum po skončení výstavy odmění. Interaktivní část výstavy JÁ, OZDOBA je zaměřena zejména na rodiny s dětmi a osoby s různými zrakovými vadami. „Dospělým ale není v žádném případě vstup zakázán, naopak doporučen,“ zdůrazňuje kurátorka výstavy Tereza Buriánková.

A co ještě na výstavě nazvané JÁ, OZDOBA uvidíte? Například stromečky plné skleněných vánočních ozdob od současných výrobců a netradičních kousků stvořených výtvarníky. „Naše muzeum spravuje největší veřejnou sbírku vánočních ozdob na světě. Během posledních pěti let jsme veřejnosti v tematických výstavách představili více než 10 000 vzorů z naší kolekce. Byl čas na změnu, a proto jsme se rozhodli spojit prezentaci ozdob s interaktivní částí spojující hru s poznáním,“ objasnila kurátorka sbírky Dagmar Havlíčková.

To vše je ale jen nadechnutí před velkou „ránou“, kterou muzeum chystá v podobě stálé expozice vánočních ozdob do uvažované přístavby ve tvaru skleněného krystalu. „Koncem října jsme podali našemu zřizovateli, ministerstvu kultury, žádost o financování této pro nás prioritní akce. Předběžný příslib máme, takže pokud se nestane nic neočekávaného, rádi bychom stavební část zahájili v létě příštího roku. Samotnou expozici budeme instalovat zřejmě v zimě 2018“, přiblížila smělé plány muzea jeho ředitelka Milada Valečková.

Výstavu JÁ, OZDOBA můžete v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou navštívit od 25. listopadu 2016 do 9. dubna 2017.

Partneři výstavy:

Ministerstvo kultury České republiky, Nadace Preciosa, Speciálněpedagogické centrum pro zrakově postižené Liberec

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

U Muzea 398/4

466 01 Jablonec nad Nisou

www.msb-jablonec.cz

https://www.facebook.com/msbjablonec

Bc. Tereza Buriánková, tel.: 483 369 021, e-mail: tereza.buriankova@msb-jablonec.cz

Tagy