weby pro nejsevernější čechy

Turisťák na „Nordkapu“

Turistický kroužek sekundánů z Gymnázia Rumburk vyrazil 19. listopadu 2016 na třetí výlet v tomto školním roce. Zamířil na nejsevernější bod České republiky.

Výpravy se zúčastnilo osm studentů v doprovodu paní učitelky Havlíčkové (a jejího manžela).

Jak se k nejsevernějšímu hraničnímu patníku dostat? Nic složitého. Z Rumburku autobusem do Lobendavy, pěšky po silničce přes osadu Severní až k německým hranicím a pak lesní stezkou po hranicích. Po chvíli jste u pamětního kamene, který hlásá, že stojíte na nejsevernějším místě republiky.

Shodou okolností zde právě měl akci šluknovský oddíl Klubu českých turistů. Darovali nám na památku gumové náramky a paní učitelka vyfasovala pamětní turistické známky. A taky nám pořídili společné foto.

Blyštící se zrníčka v potůčku podél pěšiny některým členům výpravy nedala pokoj. Že by zlato? Rozhodně stálo za to vzít si s sebou vzorek k prozkoumání. Profesorka přírodopisu se asi bude divit…

Z „Nordkapu“ jsme pokračovali dál po hranicích po žluté značce, která nás zavedla zpět do osady Severní. Protože nám zbývala do odjezdu autobusu spousta času, prodloužili jsme si cestu do Lipové. Vzali jsme to přes Liščí, kde jsme se důvěrně seznámili s maskotem této osady – dřevěnou liškou.

A že nám skoro celou cestu pršelo? Přece krásný sychravý podzim, tak to má být, ne?

Text a foto ham

Tagy