weby pro nejsevernější čechy

KOMEDIE DFXŠ PO ROCE OPĚT OCENĚNA NA PARDUBICKÉM GRAND FESTIVALU SMÍCHU

Před rokem si z pardubického GRAND Festivalu smíchu přivezla cenu Komedie roku liberecká inscenace Školy žen. I v roce 2017 pardubičtí organizátoři nominovali mezi soutěžní komedie inscenaci Divadla F. X. Šaldy, tentokrát Goldoniho Poprask na laguně. A letos pod Ještěd zamířily dokonce čtyři ceny!
Poprask na laguně, který podle režijní koncepce Ivana Rajmonta nazkoušel Martin Černý, získal titul Komedie roku, kromě toho zvítězil u odborné poroty a ovládl ceny v hereckých kategoriích. Za nejlepší mužský herecký výkon festivalu si odnesl ocenění Martin Polách, za nejlepší ženský herecký výkon pak Karolína Baranová.
GRAND Festival smíchu proběhl letos v Pardubicích již posedmnácté. Zaměřuje se výhradně na komediální žánry. Dramaturgie festivalu po celý rok objíždí česká divadla a vybrané komedie nominuje do soutěžní části festivalu. O jednotlivých cenách pak rozhoduje odborná porota, studentská porota, ale také hlasy diváků.
Loňské vítězství Školy žen pomohlo sjednat zájezdy této inscenace do divadel po celé republice. „Věříme, že podobný zvýšený zájem můžeme očekávat i v případě Poprasku na laguně“, řekl dramaturg DFXŠ Tomáš Syrovátka. „Z cen máme radost, která je o to větší, že nejde o ojedinělý úspěch, ale že jsme bodovali ve dvou ročnících za sebou. Obzvláště mě potěšila cena pro Karolínu Baranovou, která už v minulosti figurovala např. v širší nominaci na Thálii, ale tentokrát jí cena neunikla. Je to mimořádná herečka, kterou po právu vyzdvihují snad všichni režiséři, kteří u nás pracují. Bez pochyby míří cena do správných rukou. A možná ještě víc jsem držel palce Martinu Poláchovi, který z Pardubic pochází. Pardubickým organizátorům patří dík za to, na jaké úrovni festival pořádají, že je mediálně velice viditelný a že tak přispívá nejen k prestiži oceněných umělců, ale především k prestiži divadelního umění jako takového.“
Oceněný Poprask na laguně měl premiéru v lednu 2016, nejbližší libereckou reprízu mohou diváci navštívit 18. března v Šaldově divadle.