weby pro nejsevernější čechy

Tradiční Den pláteníků 19. 03. 2017 v Seifhennersdorfu

V rámci 21. Hornolužického dne pláteníků se můžeme v neděli 19. 03. 2017 od 11:00 do 17:00 hod. ponořit do doby pracovitých a skromných tkalců plátna.

Jejich pracovní den začínal tenkrát za úsvitu hlasitým zvukem křepelky a končil až po 14 – 16 hodinách. Pláteníci neoplývali žádným velkým majetkem a žili v souladu s přírodou. Na louce za podstávkovým domkem se většinou pásla „kráva chudých lidí“ – koza.

V zrekonstruovaném muzeu budou kolegové z muzea v Markersdorfu názorně předvádět historický způsob pěstování a zpracovávání lnu. K vidění bude i originál zařízeného obývacího pokoje a pracovny včetně rachotícího ručního tkalcovského stavu z roku 1800. Návštěvník se zde také dozví mnoho zajímavého o vzniku a stavbě hornolužických podstávkových domů.

Výstava fotografií od Rainera Döringa na téma „Na cestě Karáskovým revírem“ představuje působivé fotografie z příhraniční oblasti Horní Lužice a severní Čechy. Kromě toho mohou návštěvníci shlédnout výstavu „Tenkrát v NDR – každodenní život“, která čítá na 1000 exponátů.

Hned za rohem v seifhennersdorfském radničním sklípku, budou připravována a podávána typická jídla pláteníků jako například bramborový pokrm, chlupaté knedlíky či bezinková polévka.

Karáskovy 58. přírodní trhy s více jak 50 prodejními stánky a obchodníky se konají na parkovišti u Karáskova muzea, na náměstí u radnice a v historickém třístranném dvoře (Bulnheimischer Hof).

Obchodníci budou nabízet lahodné zvěřinové, drůbeží, králičí, koňské a sýrové speciality, dále kozí maso, sýry máslo i tvaroh, vydatná grilovaná kolena, čerstvé uzené pstruhy, křupavý Karáskův chléb, pulsnické perníčky, bylinné likéry, koření, ovoce a zeleninu, houbové placky, ušlechtilé houby z revíru Karlse Stülpnera a veselé jizerskohorské hračky ze dřeva.

Rozsáhlou nabídku doplní módní lněné oblečení, provaznické a košíkářské zboží, domácí kožešiny, originální textilní ruční tisk a šperky, vzácné minerály a kameny, výrobky z přírodních materiálů, knihy z hornolužických a severočeských nakladatelství a mnoho dalšího.

K návštěvě zve také podstávkový dům (Bulnheimischer Hof) se vzácnou stropní malbou, burzou lněných látek a regionální výstavou výšivek. Ve velké světnici si můžete pohodlně vychutnat kávu a koláče.

Samozřejmě bude mít celé dění na trhu pod dozorem loupežnický vůdce Karásek a jeho kumpáni.

Tagy