weby pro nejsevernější čechy

KOCOURCUP 2017 – První ročník zná své vítěze

Po loňském úvodním ročníku proběhl ve varnsdorfském Pivovaru Kocour 10. května 2017 oficiální první ročník juniorské barmanské soutěže Kocour Cup 2017, kterou uspořádali VOŠ, SPŠ a SOŠS a CR Varnsdorf a Pivovar Kocour Varnsdorf ve spolupráci s Českou barmanskou asociací (ČBA).

Celkem dvaadvacet žáků z šesti škol z celé České republiky porovnalo své barmanské dovednosti ve dvou kategoriích – Junior Beer Competition (čepování piva) a Junior Coctail Competition (míchání nápojů). Na žáky čekala nejen praktická ukázka svých dovedností, ale v kategorii čepování piva i vědomostní písemný test.

Přítomné soutěžící i hosty přivítali zástupci pořadatelů, jmenovitě ředitel VOŠ, SPŠ a SOŠS a CR Varnsdorf Ing. Bc. Petr Jakubec, provozní restaurace Pivovaru Kocour pan David Moravec a komisař ČBA a vedoucí Czech Beer Specialist Ing. Milan Bočkai.

Šest komisařů ČBA spolu s provozním a sládkem pivovaru se prostřídalo v hodnocení jednotlivých soutěžících. Odborná porota důkladně kontrolovala sklo, přípravu soutěžících a po splnění praktické ukázky se ještě dotazovala, aby na závěr mohla zhodnotit nejen dovednosti jako takové, ale i vystupování a prezentaci žáků.

V kategorii Junior Beer Competition, kde se hodnotila lepší natočená „třetinka“ piva, nakonec vyhrál stejně jako v loňském roce Matěj Brož z Hotelu Central Plzeň, který se svou praxí ve vyhlášené restauraci The Pub nezklamal. Na druhém místě skončil Petr Hendrych, třetí místo pak obsadila Lucie Daňková, oba dva z VOŠ, SPŠ a SOŠS a CR Varnsdorf.

V kategorii Junior Coctail Competition museli soutěžící v rámci soutěžního drinku použít některé z nabízených druhů piv Pivovaru Kocour. Připravovali tři stejné nápoje typu Fancy Coctail, ze kterých vybrali pro hodnocení ten z jejich pohledu nejlepší. Nejlepším soutěžícím v této kategorii se stal Filip Jung ze Soukromé střední školy gastronomie z Prahy. Druhé místo patří Zdeně Hyánkové z Hotelové školy Vincenze Priessnitze a Obchodní akademie Jeseník. Konečné třetí místo vybojoval Matěj Mezencký, opět z pražské SSŠ gastronomie.

Závěrem obdrželi všichni soutěžící účastnický list a ti nejlepší byli obdarováni diplomem, pohárem a věcnými cenami od sponzorů akce – Pivovaru Kocour Varnsdorf a firmy Monin, které jim věnovali zástupci organizátorů, a dále pak starosta města Rumburk Ing. Jaroslav Sykáček a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Mgr. Bc. Petr Šmíd. Poděkování tímto patří Krajskému úřadu Ústeckého kraje za finanční podporu akce a všem, kteří se podíleli na hladkém průběhu celého gastronomického dne.

Do dalších ročníků soutěže přejeme všem žákům a snad i budoucím barmanům mnoho úspěchů a zkušeností z podobných akcí.

Bc. Eva Dvořáková – učitelka OV; VOŠ, SPŠ a SOŠS a CR Varnsdorf

Foto IŠ:

Foto školy na FB ->

redakční PS: Zvláštní, že na OKRESNÍ soutěž dorazí oba místostarostové i starosta, zatímco na soutěž REPUBLIKOVOU dorazí „jen“ starosta vedlejšího města a krajský radní…

Tagy