weby pro nejsevernější čechy

S Pohádkou za Krakonošem

Ten, kdo se v odpoledních hodinách dne 24. 5. 2017 nacházel v prostorách ZŠ náměstí Varnsdorf, si mohl připadat jako v jiném světě.

Po chodbách zněla lidová hudba a smích, kolem návštěvníků se občas prohnal běžkař, který zabloudil z nedalekých Krkonoš, z místa na místo pobíhala Anče a do toho všeho se ozývaly těžké kroky a duté rány – to samotný dobrý duch Krkonoš sestoupil z hřebenů hor a navštívil naši školu, aby při další cestopisné besedě pořádané školní cestovní kanceláří Pohádka potěšil varnsdorfské seniory.

Krakonoš a jeho šikovní pomocníci provedli posluchače krásami českých velehor a jejich blízkého okolí, poučili je o historii tohoto regionu, o jeho zvycích a tradicích, připomněli smutný příběh synů hor Hanče a Vrbaty, představili um krkonošských řemeslníků, prozkoušeli posluchače z krkonošského nářečí, a dokonce jim i zatančili! V závěru programu navíc každý návštěvník obdržel malého Krakonoše jako upomínku na tento nevšední zážitek.

A samozřejmě nechyběla ani poučná lekce od samotného Krakonoše, ve které nám vysvětlil, že tak jako nelze postavit sněhuláka v létě, nelze ani porovnávat různé regiony, protože každý je krásný svým vlastním způsobem – a že Krkonoše a Podkrkonoší opravdu krásné jsou!

Suma sumárum žáci 8. A ZŠ náměstí Varnsdorf opět prokázali, že nejsou žádní žabaři, protože dokáží připravit zábavné i poučné besedy s bohatým doprovodným programem, na které se posluchači ve velkém počtu stále rádi vracejí, o čemž vypovídají nejenom jejich rozzářené tváře, ale také ohlasy:

„Všechny vaše akce byly velmi pěkné, vydařené a byly přínosem pro nás i pro žáky, kteří je připravovali. Díky a těšíme se na další.“

A těšit se nemusí dlouho, jelikož již 7. 6. 2017 nás čeká společný výlet za lidovou architekturou do skanzenu Zubrnice a při té příležitosti zaskočíme i nedaleké panství rodu Chotků, na zámek Velké Březno.

Jana Skořepová, koordinátorka projektu „Společně cestou necestou 2“

Tagy