weby pro nejsevernější čechy

Akce v knihovně – 5. 6. – 11. 6. 2017

Co se bude dít v liberecké technické knihovně:

V úterý 6. června od 18 hodin Vás čeká cestopisná přednáška FAERSKÉ OSTROVY – SKALISKA ATLANTIKU PLNÁ PAPUCHALKŮ, SVÉRÁZNÝCH OSTROVANŮ A OVCÍ. Přijďte se podívat, jak se žije mezi fjordy, kde je ptačí populace 80x početnější než domorodé obyvatelstvo, kde stálezelený koberec kryje nejen pastviny, ale i střechy, a kde neexistuje předpověď počasí.
Přírodovědec zabývající se paleoklimatologií, cestovatel a fotograf v jedné osobě, pan Jiří Lehejček, promítá obrázky z cest po opomíjeném souostroví v severním Atlantiku, které zůstává tak trochu ve stínu slavnějšího Islandu. Rozloha ostrovního státečku je srovnatelná s našimi okresy, avšak každý jeho čtvereční metr má co nabídnout. Podnikneme přechod téměř poloviny ostrovů, necháme se pohostit typickými rybími specialitami v mladé rodině Faeřanů, staneme se obětí leteckého útoku skuy velké, podíváme se na nejvyšší evropský útes a přitom se necháme nejméně padesátkrát skropit lehkým deštěm, prohřát červnovým sluncem a znovu zahalit mořskou mlhou. Přijďte se podívat, jak se žije mezi fjordy, kde je ptačí populace 80x početnější než domorodé obyvatelstvo, kde stálezelený koberec kryje nejen pastviny,
ale i střechy, a kde neexistuje předpověď počasí. www.klubcestovatelu.cz

Švýcarští ilustrátoři se představují (1. 6. – 29. 6. 2017) předsálí v 2. patře
Přijďte si prohlédnout výtvarné práce a knižní tvorbu 11 současných ilustrátorek a ilustrátorů ze Švýcarska:
Anna Sommer, Daniela Rütimann, Dario Forlin, Doris Lecher, Irene Schoch, Laura Jurt, Lika Nüssli, Nicolas Robel, Kathrin Schärer, Nadine Spengler, Vera Eggermann Reicht.
Vernisáž se uskuteční8. června v 16:30 hodin.
Na zahájení výstavy dále navazuje v 17:30 hodin mimořádný pořad MALOVÁNÍ S HUDBOU.
Za zvuků hudby mladého libereckého virtuosa Daniela Matejči bude tvořit švýcarská ilustrátorka knih pro děti Lika Nüssli ze švýcarského St. Gallenu. Reportáž o D. Matejčovi si můžete vyslechnout zde ->

V libereckém Koloseu se od 8. do 10. června bude konat již 11. ročník Veletrhu dětské knihy v Liberci. Kouzelný svět příběhů se otevře ve čtvrtek v 9 hodin a na všechny čeká celá řada zajímavých besed s autory a tvůrci dětských knih, výtvarné dílny či scénická čtení LiStOVáNí. Všechny programy jsou zdarma, platí se pouze vstup do areálu Kolosea. Krajská vědecká knihovna, jako spolupořadatel, bude mít na veletrhu vlastní stánek. Přijďte se za námi podívat.