weby pro nejsevernější čechy

Loreta Rumburk v létě pořádá prohlídky běžně nepřístupných prostor i hru se šiframi

Novinkou letošního léta v Loretě Rumburk je zpřístupnění památky i v neděli a hra se šiframi. V rumburské barokní památce se o letních měsících pořádají, např. specializované prohlídky, výstava fotografií a odpustková slavnost.

Hravé seznámení s loretánským příběhem pamatuje na děti od 5 do 11 let. Prohlídka technického zázemí Lorety přinese prohlídku běžně nepřístupných prostor od krypty kostela sv. Vavřince po střechu loretánské kaple.

Červencové a srpnové prohlídky při svíčkách nabízí prožitek tmy, ticha a příběhů, varhanní hudbu a zpěv duchovních písní. V ambitu je možné zhlédnout výstavu o tvorbě barokního sochaře. Počátkem července je v Loretě otevřeno rovněž o státních svátcích ve středu 5. 7. a ve čtvrtek 6. 7. 2016 od 10.00 do 17.00 h.
Loreta Rumburk je přístupná celoročně od úterý do soboty, od dubna do října mezi 10.00 až 17.00 h. Od 28. 5. do 3. 9. 2017 je možné ji navštívit rovněž v neděli. Kulturní památka nabízí rodinám s dětmi, turistům i poutníkům netradiční prohlídky, výstavy a koncerty duchovní hudby.
Návštěvníci Českého Švýcarska mají na výběr, zda v Loretě Rumburk stráví čas prohlídkou, zážitkem nebo ztišením. Od roku 2014 je Loreta Rumburk jedním ze zastavení mezinárodní poutní stezky Via Sacra. V postupně restaurovaném rozsáhlém areálu z 18. století je k vidění loretánská kaple Panny Marie, kaple Svatých schodů, křížová chodba a klášterní kostel sv. Vavřince. Ve vstupní budově je přístupná Expozice církevního umění Šluknovska. Rozsáhlý areál spravuje Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk.
Po celý letošní rok si rumburská Loreta připomíná 310 let od dostavby a posvěcení, k němž došlo v září 1707.

Loreta Rumburk akce léto 2017