weby pro nejsevernější čechy

Tour de Feminin 2017 ve výběžku – start I. etapy

Mezinárodní cyklistický závod žen Tour de Feminin je v letech, rok 2017 přinesl jeho už XXX. ročník. Letos odstartoval ve čtvrtek 6. července 2017 tradičně z náměstí v Krásné Lípě a letos netradičně končila 1. etapa ve Varnsdorfu, kde se v neděli bude startovat do poslední 5. etapy.

Co se oficialit týče – letos183 závodnic z 29 týmů z celého světa (v podstatě totéž jako loni) a stovky kilometrů před nimi. První etapa měřila 119,4 km a vyrážela na ni i řada exotických uskupení, některé party tu měly premiéru a některé byly tradiční – národní týmy USA, Japonska, Francie, Belgie, Ruska… Za Českou republiku dokonce tři, z nichž jeden vskutku domácí – Hanyho Active Tour Cycling Team. Podle dodatečných informací nakonec na trať vyrazilo o jednu závodnici (na start nedorazila) méně, tedy 182.

Vlastně ještě pár minut před startem to na náměstí vypadalo, jako že nic. Pusto, prázdno, holé pódium, ani lidi, ani auta, ani kola… Najednou jak mávnutím kouzelného proutku všechno jinak. Představování závodnic, s některými vybranými pár slov, všude horečnaté přípravy, mezi auty a stany se proplétají zvědavci, shromažďující se na start. Kamery, foťáky, mobily. Závodnice se staví pod bránu, vyčkávají, vyčkávají, každý se snaží zaujmout co nejlepší stanoviště, aby něco viděl. A najednou píšťalka, starosta Krásné Lípy Jan Kolář mávne praporkem tak rychle, že nemám na fotce ani šmouhu a frnk frnk, pestrobarevný peleton je za zatáčkou. A je to jak v životě – po velkých přípravách a chvilkové slávě za pár minut už ani pes neštěkne, že tu něco bylo. Náměstí je zase prázdné, lidé se vypařili a náhodní příchozí netuší, že se tu ještě před chvílí ani nedalo projít…

Video ze startu I. etapy z cizích zdrojů:

A pár fotek z náměstí až do startu:

První etapa v roce 2016 ->, v roce 2015 ->, v roce 2014 ->, v roce 2013 ->, rok 2012 ->

Tagy