weby pro nejsevernější čechy

Kredenc, ojedinělý projekt uvidíte na Švestkové dráze!

Pojďte se se mnou zasnít. Otevřete starou sudetskou kredenc a z ní se vysypou zažloutlé fotografie, omšelé předměty a dávno zapomenuté příběhy. Sedíte v prastarém vláčku a ten vás veze líbeznou krajinou Českého středohoří, kudy chodil Mácha, za okny se mihne zřícenina Hazmburku, obrys Milešovky a Kletečné. Ve vláčku hraje hudba, nabídnou vám švestkový koláč (vždyť jsme na tzv. Švestkové dráze), džus, slivovici, vínko. A k tomu jsou vám vyprávěny příběhy inspirované krajinou i historií kraje. V Libčicích pobudete u zámku a rybníka v atmosféře Rozmarného léta. Zapadá slunce, vynořují se obří loutky, akrobaté, kejklíři s ohněm… Líbí se vám taková představa? Mně moc! A tenhle sen se může stát stane skutečností a vy můžete být u toho! V srpnu totiž vstoupí do života ambiciozní a nevšední projekt: KREDENC

Autorem projektu a producentem je známá tvář kulturního dění na Ústecku, šéf sdružení KULT (a také organizátor velkého divadelního festivalu KULT, který letos na podzim vstoupí do 21. ročníku) HONZA KVASNIČKA. A tak jsem ho vyzpovídal, aby nám KREDENC představil.

Proč právě KREDENC?

Kredenc je slangový výraz pro motoráček řady 831, který hraje jednu z hlavních rolí a kterým budeme jezdit. Je to ten klasický červenobílý, který ti dříve narození pamatují z dětství. Navíc samotné slovo Kredenc toho může hodně schovávat. A my se pokusím tu starou středohorskou kredenc pootevřít a vysypat z ní pár příběhů.

Čí to byl nápad a kde jste se inspirovali?

Inspirovalo nás představení divadla CONTINUO, které dělali snad někde před 15 lety. Já o tom četl v Reflexu a nadchlo mne to. A asi před dvěma lety na to padla řeč u piva s Filipem NUCKOLLSEM , že bychom vlastně rádi taky něco podobného zkusili. České středohoří máme oba moc rádi, takže ta Švestková dráha z Lovosic směr Most byla logickým rozhodnutím.

Nedovedu si představit jak složitá je příprava takového projektu. Jak dlouho to trvala? Jaké byly překážky? A vůbec vás musel kdekdo považovat za blázny…

Myslím, že se ještě zapotíme. Nejvíce práce bude ve finiši v červenci a v srpnu. V představení budou herci uvnitř vlaku i cestou v některých stanicích, ve vlaku bude živá hudba, hrát bude i ujíždějící krajina Českého středohoří za okny, atmosféru bude dolaďovat počasí. Sladit to všechno je veliký úkol pro režiséra filipa NUSCKOLLSE. Překážek je hodně. Je to dost nákladný projekt, takže nejprve jsme řešili finance. Pak se musel zajistit vlak, strojvedoucí, výpravčí, rezervovat koleje, nádraží… s tím nám hodně pomáhá společnost AŽD PRAHA . Navíc z toho motoráčku musíme udělat divadelní prostor , postavit show a nakonec do něj sehnat diváky. Je to pro nás velká výzva, ale všichni věříme, že vynaložená energie přinese plody v podobě nadšených a spokojených diváků. Vždyť pojedeme Zahradou Čech !

Jak je projekt pokryt finančně? Kolik sežere peněz? A jak se peníze na takovouhle akci shánějí?

Nyní máme celkový rozpočet postavený na 1.3 milionu. Na projektu dělá asi 40 lidí, pronájem a provoz vlaku je velmi drahý. Finance se zatím podařilo sehnat od EUROREGIONU LABE, MINISTERSTVA KULTURY ČR, ČESKO-NĚMECKÉHO FONDU BUDOUCNOSTI, STÁTNÍHO FONDU KULTURY, STATUTÁRNÍHO MĚSTA ÚSTÍ NAD LABEM, MĚSTA LOVOSICE, SKUPINY ČEZ, NADACE ŽIVOT UMĚLCE, SPOLEČNOSTI HELGOS. Významnou finanční podporu jsme získali i od manželů WINKLEROVÝCH a dalších soukromých mecenášů. K vyrovnanému rozpočtu nám ještě něco chybí, jednáme s krajem, tak snad to vyjde. Všem děkujeme !!

V plánu je zatím třináct výjezdů, kolik diváků se do KREDENCE vejde?

Motoráček má velmi omezenou kapacitu, bude to příjemně „komorní“ a jednu jízdu může absolvovat 50 diváků. Máš pravdu, zatím máme třináct termínů, v případě zájmu jsme připraveni přidat ještě nějaký termín v září.

Tohle vypadá jako strašně práce a pak jenom třináct jézd… Plánujete, že by projekt pokračoval i v příštím roce. Nebo letech?

Ano, to je správná otázka . Tu energii do projektu vkládáme s vizí, že Kredenc bude jezdit a bavit a těšit diváky i v dalších sezónách. Třeba i s jiným, nebo upraveným programem. Záleží samozřejmě na tom, jak se letošní verze bude líbit, zda bude divácký zájem a zda nás partneři budou ochotní podpořit i v dalších letech.

Honzo, ty děláš spoustu kulturních akcí s velkou energií a to všechno v Ústí nad Labem, které není považováno za kulturní baštu. Kde tu energii bereš? A vo na to tvoje rodina?

Já myslím, že divácký potenciál našich akcí se rok od roku zvětšuje. Před pár roky byl náš hlavní projekt – divadelní festival KULT – vnímán spíše jako „alternativnější“ akce. Loni navštívily podzimní představení KULTU 3,5 tisíce diváků, letos plánujeme 5 tisíc, a to rozhodně nejdeme cestou podbízivé dramaturgie. Spíše si myslím, že i díky lepší kulturní nabídce v Ústí v posledních letech, se prostě více lidí naučilo chodit do divadla i na náročnější kusy. A také, což nás těší, jezdí na naše akce i více diváků z okolních měst.
Mě to fakt pořád baví. Je fajn si něco vysnít. Třeba Kredenc. Nejprve máš nějakou představu a bavíš se tím, jak by to celé mohlo vypadat a jak budou reagovat diváci na tohle či ono. No a o rok později najednou stojíš na kolejích, před tebou vlak a ty čekáš, co tedy ti diváci na to. Je za tím hodně práce. Dělám to už přes dvacet let, a tak snad již umím zúročit zkušenosti. Přesto je to dřina, zejména stěžejní je shánění financí, mecenášství nemá zatím u nás zapuštěné kořeny. Občas si pochopitelně řeknu (zvláště při shánění financí), že tohle nemám zapotřebí. A manželka, rodina ? Samozřejmě nejsou štěstím bez sebe, když přes týden a mnohokrát i o víkendech nejsem doma a ve finále přinesu domů polovinu peněz, než bych měl v komerčním sektoru. Musím pak doufat, že se jí bude představení líbit a uvěří mi, že to všechno stálo za to.

A kromě toho co už víme … co jmáš ještě v hlavě za projekty?

S kolegyněmi Martinou Liškovou a Lenkou Havelkovou chystáme celoroční projekt věnovaný modernímu tanečnímu divadlu. Spolupracujeme na něm s partnery z Německa, ale zatím je to všechno jen na papíře. A s Filipem Nuckollsem chystáme novou velmi originální performance pro zahájení dalšího Kultu, tedy pro KULT 2018. Teď nás ale všechny velice zaměstnává KREDENC.