weby pro nejsevernější čechy

Krajská vědecká knihovna 23. – 28. 10. 2017 v Liberci

Pondělí 23. 10. 2017 od 18.00 hodin – Velký sál, 2. p.DNY ČESKÉ A NĚMECKÉ KULTURY

FAKJŮ PANE UČITELI (Fack Ju Göhte)
Klub německého filmu
komedie, 2013, 113 min, německy s českými titulky
scénář a režie: Bora Dagtekin
Hrají: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann, Jana Pallaske, Alwara Höfels a další
Bláznivá komedie o zlodějíčkovi, který se nedobrovolně stal učitelem na Goetheho gymnáziu, přilákala do německých kin po delší době rekordních více než 5 milionů diváků, čímž porazila i největší hollywoodské trháky.
Zeki Müller je typický zlodějíček s vyřídilkou grázla a schopností budit sympatie. Po propuštění z vězení by si rád vyzvedl svou poslední kořist, kterou jeho přítelkyně Charlie zakopala na staveništi. Tam ale mezitím vyrostla škola, konkrétně její tělocvična. Zekimu tedy nezbývá nic jiného, než se nechat ve škole zaměstnat jako suplující učitel, čímž vznikne už tak sužovanému vzdělávacímu systému další problém, protože od toho okamžiku zaměstnává nejbláznivějšího učitele všech dob. V noci se Zeki snaží tajně prokopat ke své uloupené kořisti a během dne používá sice drastické, ale účinné metody, aby zkrotil neukázněné teenagery ve třídě 10. B. Jeho upjatá, korektní kolegyně, učitelka Lisi Schnabelstedtová, sice odsuzuje jeho neortodoxní pedagogické metody, ale nemůže si pomoci a do nového „kolegy“ se zamiluje. Dokonce mu pomůže vykopat něco cennějšího než je hotovost – zbytky jeho vlastní morální integrity… Pořádá: KVK v Liberci ve spolupráci s Goethe-Institutem Praha
Úterý 24. 10. 2017 od 16.00 hodin – Hudební knihovna, 4. p.
VRÁTKA K MUZICE
hudebně výchovný pořad pro předškolní a nejmladší školní děti. Říjnové téma: Podzimní příhody aneb co je možno zažít s draky.
Pořádá: KVK v Liberci, Hudební knihovna
Úterý 24. 10. 2017 od 18.00 hodin – Velký sál, 2. p.
ROZMANITÉ TVÁŘE MAROKA
Knihovníci a přátelé knihovny cestují
Nádherná příroda často téměř nedotknutá civilizací, báječní lidé, výborná káva
i mizerné cesty jsou zážitky, na které se nezapomíná. Země se rychle proměňuje, chtěli jsme ji s ženou zažít ještě syrovou, jak to jen jde, proto jsme letos projeli Albánii křížem krážem. Naším hlavním cílem byla příroda, která nezklamala a byla nejkrásnějším zážitkem, jaký jsme si mohli přát. Působivé horské masivy v kombinaci s tyrkysovými jezery a průzračnými potoky a řekami byly famózní. Ale nezklamali ani lidé, albánská vlídnost a pohostinnost nás někdy až zahanbila. Pokud jezdíte rádi
k moři, podívejte se spolu s námi i na albánskou riviéru, možná bude místem vaší příští dovolené. Šum mir, Albánie!
Pořadem provází pan Luboš Vránek, cestovatel, fotograf
Pořádá: KVK v Liberci
Středa 25. 10. 2017 od 18.00 hodin – Velký sál, 2. p.
HUDBA ZÁPADNÍ EVROPY
Hudební večery
Bretaň, Anglie, Skotsko a Irsko.
Pokračování letošního tématu Lidová (etnická) hudba Evropy a její vliv na tzv. vážnou hudbu.
Host: Vladimír Hrdina, ZUŠ Frýdlant
Pořádá: Vladimír Hrdina ve spolupráci s Hudební knihovnou KVK v Liberci
Středa 25. 10. od 16 hodin – Knihovna pro děti a mládež, 3. p.
BABI, DĚDO, MÁTE NA MĚ ČAS? POJĎTE SE MNOU DO KNIHOVNY!
Srdečně vás zveme na společná odpoledne pro prarodiče a děti – témata pravidelných setkání budou různá. Čekají na vás výtvarné, tvořivé, sklářské, divadelní a další dílničky. V říjnové dílničce s názvem SVATOJÁNCI budeme stříhat, lepit, hrát si s průhlednými a průsvitnými materiály, ohýbat drátky až vznikne? Lampička! Na konci setkání si odnesete hezký dárek. Těšíme se na vás a vaše vnoučátka. Jestli Vás nabídka zaujala, prosím, zavolejte na číslo 482 412 160-2 nebo napište na adresu vitkova@kvkli.cz a objednejte se. Počet míst je omezen.
Středa 25. 10. 2017 od 18.00 hodin – Malý sál, 4. p.
ÖSTERREICH LIEST. TREFFPUNKT BIBLIOTHEK. (téma: technika)
Čtení z německy psané literatury (v originále). V rámci kampaně rakouských knihoven se koná jubilejní 10. večírek německy psané literatury na téma «Вот техника!» Lektoři němčiny a rodilí mluvčí čtou ukázky z knížek v originále. Přijďte si poslechnout, pobavit se a nechte se inspirovat při Vašem dalším výběru četby v naší knihovně! Pořádá Rakouská knihovna v Liberci ve spolupráci s TUL.
Pořádá: KVK v Liberci, Rakouská knihovna
Čtvrtek 26. 10. 2017 od 18.00 hodin – Velký sál, 2. p.
ZÁCHRANA STARÉHO HŘBITOVA V KAMENICKÉM ŠENOVĚ
aneb Spolek SONOW a jeho snaha o kultivaci veřejného prostoru
Památky kolem nás
Spolek SONOW se už 12 let věnuje opravám památek Kamenického Šenova. Jednou z nich je i Starý hřbitov; na něm je možné ilustrovat veškerá úskalí, na která spolky při záchraně památek naráží (a občas i ztroskotají).
Příběh Starého (sklářského) hřbitova se píše nejméně od 16. století. Koncem 20. stol. se ale zdálo, že nádherné sochy a náhrobky jsou odsouzeny k zániku. Díky entuziasmu členů spolku a česko-německé spolupráci se však zdá, že jeho konec se odkládá na neurčito.
Hostem je pan Radim Vácha, předseda spolku SONOW
Pořádá: KVK v Liberci