weby pro nejsevernější čechy

Krajská vědecká knihovna v Liberci 30. 10. – 4. 11. 2017

Program liberecké technické knihovny v Liberci.

V pondělí 30. 10. na Vás od 17 hodin čeká monodrama s názvem MŮJ SYN BYL DOKTOR THOMAYER. Herečka Stanislava Hošková se Vám představí v roli matky, která vypráví o životě svého syna – slavného lékaře a vědce Prof. MUDr. Josefa Thomayera.

Taktéž v pondělí od 17 hodin si přijdou na své milovníci opery. Ve spolupráci se členy opery Divadla F. X. Šaldy jsme pro Vás připravili besedu O OPEŘE ŘEČ…, která se bude věnovat současným i budoucím inscenacím opery tohoto divadla a vývoji hudebního divadla vůbec. Pořadem bude provázet Jiří Bartoš Sturz.

V úterý 31. 10. od 16 hodin si můžete se svými dětmi přijít vyzkoušet MOZKOHRANÍ. Nově jsme pro vás přichystali zábavné odpoledne pro celou rodinu. Budeme řešit rébusy, hlavolamy, hádanky a zahrajeme si různé hry. Říjnovým tématem jsou strašidla. :-) Určeno pro předškoláky a děti 1. stupně ZŠ.

Přednáška MARTIN LUTHER, která se uskuteční v úterý 31. 10. od 18 hodin, se zaměří na 500. výročí počátku evropského reformačního hnutí. V přednášce budou připomenuty základní skutečnosti, jejich význam pro pozdější evropské a světové dějiny až po současnost, ale také se podíváte na život Martina Luthera ne zcela běžným způsobem… Průvodcem pořadu Vám bude Mgr. Michal Krchňák, překladatel Českého studijního překladu Bible.

Středa 1. 11. 2017 v 17.00 – Malá konferenční místnost, 2.p.
HLUBINA VE SMÍRU
Komponovaný pořad složený z textů Zuzany Štancelové a písniček Matyldy Štancelové. Recituje Kateřina Tschornová, čte Zuzana Štancelová, zpívá Matylda Štancelová. Pořádá: KVK v Liberci

Středa 1. 11. 2017 v 18.00 (POZOR! Výjimečně středa) – Malý sál, 4.p.
JETHRO TULL (1.)
Letem světem populární hudby
Vyprávění a hudební ukázky z fondu KVK v Liberci. Pořadem provází PaedDr. Jan Prchal.
Pořádá: KVK v Liberci, Hudební knihovna

Čtvrtek 2. 11. 2017 v 15.00 – Malá konferenční místnost, 2.p.
TESTOVÁNÍ IQ PRO VEŘEJNOST (od 14 let)
Každý první čtvrtek v měsíci se můžete přijít otestovat. Knihovna se díky spolupráci s Mensou ČR stala jediným místem v Libereckém kraji, které testování umožňuje. Testování je zpoplatněno a je třeba se zaregistrovat. Více na www.mensa.cz/testovani-iq.
Společnost Mensa provádí základní testování IQ prostřednictvím mezinárodně uznávaného standardizovaného testu schváleného mezinárodním dozorčím psychologem společnosti. Test není závislý na nabytých vědomostech, kulturním, jazykovém a společenském zázemí. Jedná se o vyhledávání logických vazeb mezi grafickými symboly. Testování se provádí pod dohledem, aby byly zaručeny shodné podmínky pro všechny účastníky. Test nelze absolvovat korespondenčně, forma testu je vždy písemná.
Pořádá: Ing. Petr Luhan, Mensa ČR ve spolupráci s KVK v Liberci

Čtvrtek 2. 11. 2017 v 18.00 – Velký sál, 2. patro
První narozeniny Českého rozhlasu Liberec. Dne 2. listopadu to bude přesně rok, co vysílá ČRo Liberec. Připraven je zajímavý program pro širokou veřejnost – mimo jiné se můžete těšit na promítání časosběrného dokumentu o „starém a novém“ libereckém rozhlase v režii Milana Brunclíka, narozeninový dort a krátké hudební vystoupení liberecké kapely Pohromadě na přehradě.

Pátek 3. 11. 2017 v 18.00 – Velký sál, 2.p.
DNY ČESKÉ A NĚMECKÉ KULTURY
Komorní recitál
VIOLONCELLO
Program letošních Dnů české a německé kultury v Liberci uzavře komorní koncert výrazné liberecké violoncellistky Vladimíry Sanvito. Během večera s prostým názvem Violoncello zazní skladby českých a německých hudebních skladatelů, mj. Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů nebo Roberta Schumanna.
Vladimíru Sanvito na klavír doprovází Jiřina Goldsteinová.
Pořádá: KVK v Liberci

Sobota 4. 11. 2017 v 10.00 – Velký sál, 2.p.
TŘI PODJEŠTĚDSKÉ POHÁDKY:
Hřiště skřítků, O hádavé ženě a Zlaté listí
Sobotní pohádky
O tom co se děje a může stát v kraji pod Ještědem. Scénář na motivy podještědských pověstí, výtvarné řešení a hraje Darina Martinovská. Hostem bude paní Darina Martinovská
Pořádá: KVK v Liberci, Knihovna pro děti a mládež

Sobota 4. 11. 2017 v 19.00 – Kino Varšava
KVALIFIKAČNÍ KOLO NA MISTROVSTVÍ ČR VE SLAM POETRY 2017
Pořádá: KVK v Liberci a Slam poetry CZ