weby pro nejsevernější čechy

Prosinec 2017 v Městské knihovně Varnsdorf

A máme tu prosinec… a do Městské knihovny ve Varnsdorfu Vás zveme na následující akce.

Mimořádně v pondělí 4. 12. 2017 od 17:30 hod. proběhne vernisáž výstavy Pod ochranou svatého Jiří, po vernisáži následuje přednáška věnovaná 240 výročí firmy Fröhlich – vstupné dobrovolné

V úterý 12. 12. 2017 od 18:00 hod. – Vietnam – Lenka a Václav Špillarovi – přednáška s promítáním – vstupné 20 Kč

V neděli 17. 12. 2017 od 16:00 hod. – Kvíltet – adventní koncert – koncert vokálního souboru – vstupné 40 Kč

Dále zveme na výstavy:

Autogramy slavných – výstava úlovků členů Klubu sběratelů autogramů Jiřího Hanibala a Václava Pertla – prodlouženo do konce roku – v 1. patře MCKV

Ing. Ilona Martinovská

Městská knihovna Varnsdorf

Podrobnosti k výstavě Pod ochranou svatého Jiří (od 05.12.2017–13.01.2018 v přízemí MCKV)

Vernisáž výstavy k příležitosti 240. výročí založení firmy Fröhlich se uskuteční 4. 12. 2017 v Městské knihovně ve Varnsdorfu od 17:30 hodin. Na vernisáž naváže přednáška o dějinách textilního průmyslu ve Varnsdorfu a firmě Fröhlich. Veliká obliba jména Jiří (německy Georg) v továrnické rodině zřejmě hrála roli při výběru obchodní značky, za kterou si Fröhlichové zvolili vyobrazení svatého Jiří v boji s drakem. Nejen tuto zajímavost, ale i celou řadu dalších, bude ve své přednášce prezentovat Mgr. Josef Rybánský.

Výstava na 20 panelech představuje osudy známé varnsdorfské textilky. Proslulost výrobků z Fröhlichovy továrny nemalou měrou přispěla ke vzniku přízviska „severočeský Manchester“, kterým se Varnsdorf chlubil ve druhé polovině 19. století. Čímž jak patrno v žádném případě nezaostával za svým rumburským rivalem, který se ve stejné době honosil přezdívkou „Malá Paříž severu“.

Na výstavě bude mimo jiné poprvé veřejně prezentován obsah kovové schránky ze základního kamene původní Fröhlichovy mechanické tkalcovny na moleskin z roku 1862. Tkalcovna sice v říjnu 1914 vyhořela, byla však promptně přebudována a i nadále sloužila svému účelu. Až v našich časech došlo k jejímu úplnému stržení a nahrazení dnešním obchodním domem Albert. Při demolici byla objevena kovová schrána se vzácným obsahem. Pokud máte chuť zjistit, co ukrýval unikátní posel z minulosti, určitě nasměřujte své kroky do Městské knihovny ve Varnsdorfu mezi 4. prosincem 2017 až 13. lednem 2018. Jste srdečně zváni.

K výstavě jsme také připravili krátký pracovní list, na kterém si budete moci ověřit pozornost a kvalitu své paměti.

Mgr. Josef Rybánský

Oblastní muzeum v Děčíně, příspěvková organizace,pobočka Varnsdorf

Tagy