weby pro nejsevernější čechy

Bohéma, výlet do světa, kdy den, ani noc, nemají své pevné hranice

Po třinácti letech se vrací na jeviště libereckého divadla F. X. Šaldy opera Giacoma Pucciniho Bohéma. Najdeme tu všechno, z čeho se postupně stalo skoro klišé: lásku, chudobu, utrpení, smrt … úplně všechno, co ale znovu a znovu funguje, když je to správně uchopeno a interpretováno. To se v Liberci povedlo.

Puccini psal Bohému na motivy románu Ze života pařížské bohémy Louise-Henryho Murgera a sám považoval toto dílo za jaksi svůj manifest, stejně jako manifest kumštýřů celého světa a jak se ukazuje, i všech následujících věků. Jak píše Anna Hostomská v knize Opera (1955): Byl zachvácen přímo vášnivou touhou psát pro Bohému hudbu, psal ji současně se vznikem libreta, mnohé části, například Mussetin valčík, dokonce dříve a verše vznikaly teprve dodatečně. A pokračujuje: Opera měla velký a v různých městech stále se stupňující úspěch.

O interpretech, které můžeme v Liberci vidět, se v tiskové zprávě píše: V titulní úloze básníka Rudolfa se představí mezinárodně známý tenorista Paolo Lardizzone, pěvec typického italského témbru i naturelu. S Lardizzonem alternuje brněnský Ondřej Koplík, mladý pěvec širokého repertoárového záběru, v Liberci známý z několika inscenací.

Skvělé hudebně – dramatické výkony můžeme očekávat u představitelek hlavních ženských rolí. Ústřední úlohu dívky Mimi ztvární Lucie Kašpárková, sopranistka, která je v současnosti sólistkou Státního divadla v Košicích, překvapuje dramatickou šíří repertoáru i bohatou koncertní činností. V minulosti se již představila v Liberci jako Kateřina z Redernu, v současnosti zde ztvárňuje Jenůfu v Janáčkově Její pastorkyni.

Vynikajícím mladým talentem je též Jolana Slavíková, čerstvá absolventka zpěvu na Hochschulle für Musik ve Frankfurtu n. M., v Bohémě zpívá roli koketné Musette.
V postavě skladatele Schaunarda, se u nás poprvé představí Jiří Rajniš ml., barytonista, člen prestižní drážďanské Semperoper. Stejnou postavu ztvární v příštím roce právě na této drážďanské scéně, což je v operním světě považováno za opravdu mimořádný úspěch.
Významnou posilou libereckého operního souboru je slovenský barytonista, absolvent Vysoké školy múzických umění v Bratislavě, Csaba Kotlár, od roku 2016 kmenový člen souboru, který slibuje pozoruhodný umělecký vývoj. V Bohémě ztvárňuje roli malíře Marcela.
Současné nastudování Bohémy je dílem osvědčeného libereckého inscenačního tandemu dirigenta Martina Doubravského, dále režisérky a dramaturgyně opery Lindy Keprtové.

My (sebekriticky, protože nejsme hudebně vzděláni) můžeme konstatovat, že všechno ladí a hraje tak, jak patrně má, a že inscenace je silná ve svém aranžmá a že některé režijní a scénografické nápady jsou skvostné. Ten hlavní spočívá v trvalé přítomnosti druhého plánu, kdy se v rámci celého představení odehrávají další děje v obraze, který je vlastně trvale přítomen a dodává činům hlavních hrdinů další a jiný kontext, což ovšem, na druhou stranu, vyžaduje od diváků opravdu zvýšenou pozornost. Anebo je to třeba nabídka k návštěvě představení Bohémy, což vlastně není špatný nápad, jak diváky motivovat, aby přišli ještě jednou)

Tagy