weby pro nejsevernější čechy

Další ročník Zoo Hackatonu se zaměří na nápady, jak využít moderní technologie proti pytlákům

Přijďte s námi strávit hackerskou noc ze soboty 23. na neděli 24. června v Prague StartUp Marketu! Nejlepší nápady zveřejníme na veletrhu Maker Faire.

Baví vás vývoj a programování moderních technologií? Chcete pomoci s ochranou přírody ve vzdálené Indonésii a zároveň se i pobavit nebo dokonce něco vyhrát? Zúčastněte se třetího ročníku Zoo Hackatonu, dobročinné hackerské akce, která se bude o víkendu 23. a 24. června 2018 ve spolupráci se Zoo Liberec a s mezinárodní ochranářskou kampaní Silent Forest (Ztichlý les) Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) zabývat projekty pro kampaň na ochranu ohrožených druhů pěvců v Indonésii. Nejlepší nápady představíme v neděli 24. června 2018 na veletrhu Maker Faire Prague 2018 a jejich autoři budou oceněni šeky k nákupu českých IoT stavebnic BigClown v celkové hodnotě 30 000 Kč.
Účastníci Zoo Hackatonu si budou moci vybrat ze sedmi různých úkolů na podporu ochrany ohrožených druhů přímo v Indonésii, ale i celoevropské kampaně Silent Forest nebo chovu ohrožených druhů v Zoo Liberec:

1. Moderní způsob značení ptáků
Stovky let lidé v Indonésii chovají zpěvné ptáky a soutěží s nimi v pěveckých soutěžích. Ty se však pomalu dostávají na hranu zákona, jelikož podněcují místní k drancování přírody. Cílem kampaně Silent Forest je přimět Indonésany, aby pro tyto soutěže využívali pouze ptáky odchované v zajetí. Je třeba vymyslet účinné značení těchto jedinců, které by nahradilo nyní používané, ale lehce odstranitelné kroužky, a také systém registrace ohrožených ptáků chovaných v zajetí.

2. Monitoring nelegálního obchodu s ptáky na sociálních sítích Specialisté na sociální sítě mohou přispět nápadem, jak monitorovat uzavřené facebookové a WhatsAppové skupiny zaměřené na nelegální obchod s ohroženými druhy ptáků. Ilegální trh s ptáky se po staletí točil okolo tržišť ve městech, pytláci prodávali své úlovky prostředníkům,
kteří je sváželi na tržiště obchodníkům. Nyní se tento černý trh přesouvá na Facebook a WhatsApp, kde nad ním ochránci a úřady ztrácí kontrolu.