weby pro nejsevernější čechy

Shakespearova trilogie Jindřich VI. zakončila letošní Divadelní zahradu ústeckého Činoheráku

Týden, na který se přestěhovala herecká kumpanie Činoherního studia do zahrady u budovy, ze které vysílá Český rozhlas sever v Ústí nad Labem byl zakončen ojedinělým vystoupením, kdy byly odehrány všechny tři díly Shakespearova Jindřicha VI. Bylo to na jednu stranu náročné (jak pro diváky, tak samozřejmě pro herce a herečky), na druhou stranu do sebe pomaličku zaklapla všechna ozubená kolečka, která se v tomto rozsáhlém stroji točila. Týká se to jak jednotlivých postav, tak i konceptu podle kterého bylo s Jindřichem nakládáno (režie Filip Nuckolls).

Pro ty kdo nevědí, zopakuji, že první díl je velice rozverný, ve druhém se mluví, ale i bojuje a ve třetím příjdou na řadu opravdu krvavé hody. Kdybych chtěl žertovat, napsal bych: takový normální společenský a politický cyklus. Ale čtu noviny a poslouchám zprávy, takže se přidržím starého pravidla, že není vhodné mluvit v domě oběšencově o provaze.

Pro sběratele kuriozit dodejme, že uvedení celé trilogie v plném rozsahu je čin ojedinělý a hodný zaznamenání do statistik, wikipedie a podobných médií.

Tady je několik fotek ze všech jindřichů:

Pro ty, kteří to letos nesthli, máme inforaci, že by se celá trilogie měla zopakovat i v rámci normálního provozu divadla a taky, že se příští léto asi dočkáme derniery tohoto projektu (pláču už teď!!!) za velmi specielních podmínek.

A víc nemůžu říct ani muk.

Tagy