weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické sezony 2012 v Českém Švýcarsku už klepe na dveře…

V sobotu 20. dubna 2023 od 10 hodin odstartujeme letošní turistickou sezonu spolu se Správou Národního parku České Švýcarsko slavnostním otevřením nově vybudované vyhlídky na Malé Pravčické bráně.
Na rozdíl od její větší sestry se tak návštěvníci mohou projít nad obloukem tohoto skalního okna. V oblasti Vysoké Lípy a Mezní Louky tak turistům začne v těsné blízkosti skalního hrádku Šaunštejn plnohodnotně sloužit nový výletní cíl. Sraz všech účastníků je u autobusové zastávky ve Vysoké Lípě v 9.15 hod, kde čekáme na příjezd turistických autobusů ze směru od Děčína i Krásné Lípy. V rámci slavnostního programu při otevření vyhlídky představíme i zbrusu nové turistické publikace: Turistický magazín Zážitky v Českosaském Švýcarsku a brožuru Jízdních řádů turistických autobusů, vlaků, lodí a přívozů jak v Českém tak i v Saském Švýcarsku. Z Malé Pravčické brány pak budeme pokračovat komentovanou procházkou na Mezní Louku, kde si budete moci prohlédnout nový a zajímavý typ ubytovacího zařízení tzv. Seníky U Fořta a navštívit informační středisko při vstupu na Gabrielinu stezku vedoucí až na Pravčickou bránu.
Na sobotní podvečer jsme připravili další zajímavý výlet Za tajemstvím jetřichovických skal. Vydáte se s námi po starých skalních stezkách Národním parkem České Švýcarsko na podvečerní túru Jetřichovickými skalami a hlubokými lesními roklemi. Cestou vás čeká řada zajímavých míst, které jsou spjaty s tajemnými osudy dávných obyvatel. Po méně známých a znovu objevených cestách vás budou provázet zkušení certifikovaní průvodci Jiří Rak a Václav Baňka. Sraz všech účastníků je v 15:30 hod u infostřediska v Jetřichovicích a délka trasy je 9 km.
Třetí sobotní celodenní turistickou akcí je výlet k sousedům do Saska aneb Po skalních římsách na Šrámové kameny. Budeme křižovat známé turistické trasy, abychom po zapomenutých dřevěných chodnících prostoupili tajemným labyrintem pískovcových věží a stěn. Po skalních římsách a železných žebřících vystoupáme až na samý vrchol rozeklaného skalního masivu Schrammsteine. Vychutnáme si daleké výhledy na okolní svět stolových hor Národního parku Saské Švýcarsko.
Turistickou víkendovou nabídku zakončíme nedělním dálkovým pěším přechodem z Mezní Louky až do soutěsek Křinice a do Šluknovského výběžku. V roce 125. výročí založení Klubu českých turistů organizuje obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a KČT Krásná Lípa túru o délce cca 19 km zapomenutými stezkami nejkrásnějšími místy zadního Českého Švýcarska. Trasa: Mezní Louka – Hluboký důl – Zadní Jetřichovice – Vlčí rokle – plavba na lodičkách po Křinici – Zadní Doubice – soutěska Bílého potoka – Mikulášovice (horní nádraží).
Janovský trhák je naopak akce šitá na míru široké sportující veřejnosti, amatéry a hobby závodníky. Jedná se o cyklistickou časovku do vrchu mezi obcemi Janov a Hřensko. Závod startuje ve Hřensku – nejníže položené obci v České republice a je veden po státní silnici do Janova – obce na náhorní plošině Labských pískovců. Trasa je dlouhá 2800 a má převýšení cca 200 m. Sportovní program plný zábavy je připraven v Janově i pro děti, akce je tedy zajímavá i pro rodiny s dětmi.
In-line a cyklo jízda Českým Švýcarskem
V neděli 21.dubna pro vás Občanské sdružení Krásnolipsko připravilo In-line a cyklo odpoledne v krásném prostředí Českého Švýcarska. Centrem dění jsou kvalitní asfaltové komunikace v Krásné Lípě a okolí. Začátek akce: ve 14 hodin před Domem Českého Švýcarska na Křinickém náměstí v Krásné Lípě. Společně se rozjedeme po Krásnolipsku, pojedeme z Krásné Lípy do Kyjova a zpět. Bruslaři, cyklisté, lidé s koloběžkami, maminky na bruslích s kočárky jsou vítáni. Trasa je dlouhá cca 10 km a je vhodná pro pokročilé bruslaře, kteří umějí brzdit a zabrzdit.

Tagy