weby pro nejsevernější čechy

Cesta do útrob varnsdorfského kina

Na takřka dvě hodiny se protáhla komentovaná prohlídka a seznámení s promítací technikou v kině Centrum Panorama ve Varnsdorfu.

V pondělí 21. 1. 2019 ji připravil Kruh přátel muzea Varnsdorf. Přítomné provedl majitel kina Pavel Nejtek, výklad doplnil i Pavel Nejtek ml. a Zdeněk Štěpánek. Setkání zájemců začalo v restauraci Film Point promítáním němé grotesky na originální více než sto let starou promítačku. Pokračovalo se prohlídkou desítek a desítek historických promítacích strojů nebo donedávna funkčních promítaček z multiplexů v Českých Budějovicích a Černém Mostě v Praze. V hlavním sále následovalo povídání o technických parametrech kina, největším panoramatickém plátně v severních Čechách o výšce 7,3 m a ploše 130 m², oponě dovezené z Francie a dvojí střeše. Promítl se propagační film o historii a současnosti kina. Nechyběla data o kouzlech se zvukem.

Nebudu předstírat, že jsem rozuměla technickým datům sypaným všemi přítomnými z rukávu, laik se v nich brzo utopil. Pro fanouška filmů bylo však fascinující poslechnout si vyprávění o časech, kdy v kabině museli být tři promítači a z uhlíkových promítaček stoupal při promítání černý kouř. Připomněl se i příběh vlastního panoramatického kina projektovaného v roce 1968 a zprovozněného roku 1971, v němž pravidelný provoz skončil v roce 1991. Promítání se sem vrátilo po letech devastace a následné obnově v roce 2005, v roce 2009 bylo kino digitalizováno.

Třešničkou byla návštěva promítací kabiny s vyprávěním o jednotlivých mašinách, které umožňují promítat filmy digitální, 16mm dokumenty, 35mm filmy a zcela unikátně i 70mm filmy s větší hloubkou ostrosti a více drobnými detaily. Takovou funkční promítačku už má kromě Varnsdorfu jen Krnov. Žádné jiné obdobné místo ve střední Evropě nenajdeme – ani v Polsku, Maďarsku či Slovensku.

Redakční vsuvka – dorazilo zpřesnění:

V Banskej Bystrici sa nám v rámci „O. Z. Za! Amfiteáter“ podarilo zrekonštruovať amfiteáter aj s týmito rovnakými premietacími strojmi v roku 2015, odkedy sa aj používajú na letné predstavenia a od roku 2016 aj na premietanie 70mm filmov, tak informácia o strednej Európe a Slovensku nie je celkom pravdivá.

Budem rád, ak vám informácia pomôže k spresneniu. :)

S pozdravom

Michal Jaso

Majitel varnsdorfského kina má do budoucna smělé plány – zřídit letní kino, znovu zprovoznit hotel a vybudovat muzeum promítací techniky. Co konkrétně se dotáhne do konce, to se bude odvíjet od peněz. V běhu je příprava dalšího ročníku mimořádného promítání filmových kopií „70mm Weekend“ v rámci 16. Filmového festivalu Nisa. Můžeme se těšit na květen.

Klára Mágrová

Tagy