weby pro nejsevernější čechy

Otevření nového muzea v Grossschönau

Vážení přátelé, zveme vás na otevření nového muzea techniky u našich sousedů v Großschönau již tuto neděli 7. dubna 2019 od 10 hodin.

Proběhne zahájení průmyslové výstavy „Schlauchboot (Nafukovací člun)“.

V textilní vesnici Großschönau mohou být objeveny mnohé pamětihodnosti. Zde na ulici Hauptstraße 85 byl majitelem tkalcovny a faktorského domu C. G. Hänsch.

Jeho firma vyráběla damašek a froté výrobky. Později byly tyto technické textilie zpracovávány v továrně nafukovacích člunů v Großschönau. Více než 70 let tu vyráběli oděvy proti nepřízni počasí, nafukovací čluny, záchranné vory, plovací vesty a táborové stany. Fabrika zanikla v roce 2008 a výroba byla přesunuta do jiných zemí.

Aby byly zachráněny budovy bývalé firmy “ C. G. Hänsch“ před zánikem a zbouráním a snad i využity k další výrobě, obec Großschönau pozemek koupila. Nyní se zde nachází Museum motorových vozidel a techniky. V obou dolních poschodích se setkáte se starými motorovými vozidly a historickou technikou.

Ve vyšším poschodí Vám představíme velmi vzácné výrobky našeho regionu. Budete mít možnost nahlédnout do výroby záchranných prostředků pro plavbu na lodi a let vzduchem.

Bývalí pracovníci podniku „Schlauchboot“ pečují o již jmenovanou průmyslovou výstavu.

Prostřednictvím naší výstavy budete mít možnost nahlédnout do tradiční výroby v Großschönau. Vedle formující výroby damašku a froté je zpracovávání technických textilií důležitou součástí tradice textilní výroby v naší obci.

Tagy