weby pro nejsevernější čechy

Výstava BRUSÍRNY A MAČKÁRNY SKLA NA ČESKOLIPSKU A JABLONECKU

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě zahajuje v ambitu 10. dubna 2019 výstavu Brusírny a mačkárny skla na Českolipsku a Jablonecku.
Výstava je zaměřena na brusírny skla poháněné vodní silou na Českolipsku a Jablonecku a na mačkárny skla, nacházející se pouze na Jablonecku. Jedná se o unikátní technické stavby, které sloužily k broušení a mačkání skla.  V současnosti se jedná o objekty, které byly buď zbourány, nebo slouží k rekreačním a někdy i k obytným účelům.

Na výstavě se návštěvník nejprve seznámí se stručným vývojem sklářství na Českolipsku a Jablonecku, dále pak s historií a technickým popisem brusíren a mačkáren skla. Samostatná část je věnována dopravním prostředkům, které sloužily sklárnám, brusírnám a mačkárnám skla.

Texty jsou doplněny dobovými, ale i současnými fotografiemi, jejich autory jsou fotografové Bohumil Jakoubě, Filip Švácha a Barbora Macková.

Ve vitrínách a v prostoru ambitu jsou vystaveny předměty, týkající se sklářského a bižuterního průmyslu. Většina z nich pochází ze sbírek Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

V závěrečné části se návštěvník seznámí s firmou Elias Palme & Co. (příběh úspěšné rodiny, sklářského městečka a krásného domu Eliášky, jenž zpracovala Tereza Šváchová), dále pak s výstavami skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou a se životem a úspěchy čtyř veřejně známých osobností, které pracovaly ve sklářském a bižuterním průmyslu.

Výstava potrvá do 17. 11. 2019.

Marek Hofman,
kurátor výstavy
etnograf, sbírkový kurátor, vedoucí pobočky Vísecká rychta

S pozdravem a přáním pěkného dne

Jana Jermanová Jakubská

vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie – Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

Tagy