weby pro nejsevernější čechy

Eastern Tunes 2019

V sobotu 6. července 2019 se v Mikulášovicích konal čtvrtý ročník festivalu asijské kultury (především hudební), kterému předcházelo pár drobnějších akcí.

Vím o téhle akci od počátku, ale nějak to nikdy nevyšlo. Když letos dorazilo avizo s pozváním, začal jsem uvažovat. A když jsem na programu objevil jméno Shahab Tolouie, řekl jsem si, že není nad čím váhat. Relax, prostě relax.

Půlku stánkařů znám, druhá půlka nabízí krmi k tématu. Značnou část areálu zabírá prostor pro děcka – krytý i otevřený, pro pasivní zábavu i aktivní pohyb. Na ploše sem tam lavičky, sem tam stan, ale hlavně posečený pažit, kde se dá posedávat či ležet. Program zahajuje divadelní představení „o čaji a hedvábí“. Improvizace, zapojení obecenstva, válíme se smíchy. Super rozjezd. Mocně si užily nejen děti.

Courám sem tam. Češtinu kolem sebe zrovna moc neslyším. Krom hojné němčiny třeba i Salám alejkum. Program se rozjíždí, v pauzách si lze vybrat od lívanců po vegetariánský guláš, hudba, tanec, katana. Postupně se objevují známé tváře (jsme tady poprvé, ale je to tu super). Se Shahabem, který pohotově zaskočil i u tuniské zpěvačky ZÃY, v jeho kvintetu hraje mladý Vychytil. Tanec, v jehož „zcela odlišných variantách“ laikovo oko žádné odlišnosti nevidí. Vzduchem létající přesekané rýžové rohože. Rock´n´roll v ruštině. A totální malajský nářez, při němž tancuje půlka louky. Konec už nedávám, ale příště, příště sem pojedu zas.






Eastern Tunes 2017 ->

Tagy