weby pro nejsevernější čechy

Bourák (točí se, točí)

Tenhle obrázek v posledních týdnech, ba měsících vídáme v několika městech výběžku docela často. Pozor, neparkovat. Pozor, nevjíždět. Pozor, ticho. Natáčí se…

Asi málokdo by náš výběžek označil za zemi zaslíbenou. Máme k němu většinou spoustu připomínek, poznámek a výtek. A přesto je to kraj, který zjevně má své kouzlo. Jistě, nejsme (zatím) filmovou Mekkou jako některá jiná města či lokace (sousední České Švýcarsko třeba), ale stěžovat si nemůžeme. Nedávno se tu dvakrát objevil Pavel Göbl, máme tu unikátní kino a díky němu i unikátní filmovou přehlídku. A momentálně tu už nějakou dobu Ondřej Trojan režíruje svého bratra Ivana v gangsterské černá romantické hudební komedii Bourák.

Štáb většinou kempuje na place mezi řeznictvím U Vohnouta a budovou školy s nejdelším názvem široko daleko (Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední odborná škola služeb a cestovního ruchu Varnsdorf). Natáčí se hodně ve Varnsdorfu ve Fügnerově ulici (tam jsme se byli podívat na natáčení), ale třeba i v Rumburku nebo ve Šluknově. Namixuje se z toho drsné severočeské město Šlukdorf. Tak uvidíme, co uvidíme.

Tisková zpráva praví:

ONDŘEJ TROJAN NATÁČÍ ČERNOU HUDEBNÍ KOMEDII

Opět spolupracuje se scenáristou Jarchovským, herci Macháčkem, Bokovou a Winterovou a poprvé obsadil do velké role bratra Ivana.

Režisér Ondřej Trojan začal v těchto dnech natáčet svůj pátý celovečerní film Bourák, černou gangsterskou romantickou hudební komedii o tom, co všechno může způsobit jedna letní bouřka, jedna městská vyhláška, sada golfových holí, rock and roll a jedna hodně naštvaná dcera.

Pro natáčení tvůrci vybrali severočeský Varnsdorf, který se promění ve filmový ŠLUKDORF, město na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípl pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprsenky. Scénář Bouráka napsal Petr Jarchovský podle vlastní předlohy a předlohy Evity Naušové a z původního sociálního dramatu vznikla stylizovaná černá komedie o dospělé dceři, která se rozhodne zachránit manželství svých nedospělých rodičů.

Jarní předtáčka potrvá do začátku června a po letní pauze se štáb vrátí do Varnsdorfu a okolí zase na podzim, kdy rozehrané Šlukdorfské figurky doplní sám velký Bourák v podání Ivana Trojana. Hlavní roli Bourákovy dcery Kamily svěřil Ondřej Trojan studentce konzervatoře Veronice Markové, která bere natáčení jako obrovskou zkušenost. „Zahrát si pod vedením Ondry je okouzlující, na to se člověk nemůže netěšit. Zároveň si myslím, že máme s Kamilou hodně společného. A kvůli natáčení držím dietu, abych se na place mohla pořádně nacpat. Jsem taky ráda, že se dostanu na místa, kam bych se sama nejspíše nepodívala,“ těší se Veronika nejen na roli, ale i na filmový catering a severočeské lokace. Poprvé jako matka dospělé dcery se představí Kristýna Boková (Markéta). “Upřímně se těším, ale taky bojím, protože je to velká a složitá role v křehkých nuancích, takže velká zodpovědnost. Ale věřím Ondřejovi, s ním je radost tu postavu hledat,“ říká herečka, pro kterou to bude už třetí spolupráce s Trojanem.

Potřetí se na place sejde režisér i s Jiřím Macháčkem, který vyfasoval roli majitele kasina, nebezpečného golfisty a zhrzeného Markétina ctitele Rudy. „Těším se, poněvadž budu hrát divnýho, ale fakt hodně divnýho týpka. Tak proto,“ prozrazuje Jiří Macháček, do jaké postavy se převtělí tentokrát. Rudovu nesnesitelnou ženu, manikérku Jiřinu, si s velkou chutí zahraje Petra Nesvačilová. K nepoznání změněná bude v Bourákovi i herečka Kateřina Winterová. „Je to velká úleva, dostat roli, ve které nemusím být „za krásnou“. Doufám, že aspoň všechny pobavím,“ říká o své postavě alkoholičky Elvíry. Jejího syna, neduživého gamblera Frantu, si zahraje Jiří Šimek, svědomitého policistu Luďka Jaromír Dulava, v rolích okresních gangsterů se představí slovenská hvězda Milan Ondrík a čeští výtvarníci Jaroslav Róna a Aleš Najbrt.

V dalších rolích se na sever Čech během podzimní fáze natáčení podívají kromě Ivana Trojana i Kryštof Hádek, Matěj Ruppert a ze Slovenska Ady Hajdu, Petra Polnišová nebo Alena Pajtinková. Významnou úlohu bude hrát v Bourákovi také hudba ve stylu rockabilly, kterou skládá Roman Holý, stejně jako kostýmy Terezy Kučerové, masky Jany Bílkové nebo lokace architekta Tomáše Svobody. Kameramanem filmu je Tomáš Sysel, producentem Ondřej Trojan a Total HelpArt T.H.A., koproducenty jsou Česká televize a slovenská produkční společnost PubRes.

Premiéra Bouráka je naplánovaná na jaro 2020.

Oficiální foto z filmu – foto Bára Lockefeer – Total HelpArt:

Kdo se chce ještě na poslední chvíli zapojit, má šanci. Produkce stále shání:

RUMBURK:
25.9. chodci (muž, žena 18-55 let)
27.9. chodci (muž, žena 18-55 let)
28.9. návštěvníci herny (muž, žena 15-70 let)
29.9. návštěvníci herny (muž, žena 15-70 let)

VARNSDORF:
3.10. chodci (muž, žena 18 – 55 let)
3.10. + 4.10. miminko (20 měsíců – 3 roky)

Výplata ihned!
Honorář: 500,- do 5,5h , 900,- nad 5,5h
V případě zájmu zašlete Vaše foto, výšku, věk, velikost konfekce, velikost bot a přiložte na Vás telefonní kontakt a zkušenosti s natáčením.
Vše odešlete na email: castingbourak@seznam.cz
Do předmětu emailu uveďte: „vybrané datum + název role“.

Tagy